• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Nyugdíjas túra

Kategória
** Rövid túra
Dátum:
2019-02-06
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
16,0 km
Szint:
170 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Mátraháza – Veronika-rét – Sor-kő (Erdőrezervátum) – Gabi-halála – Petőfi-forrás – Hurok-út – Fiú-Marhád – Ilona-völgyi-vízesés – Szent István-csevicekút – Ilona-völgy – Parádfürdő

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2019. február 6-ára, szerdára.

Találkozó Parádfürdő, kórház buszmegállóban 7.55-kor.

Mindenkit szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

A túra bemutatása:

A hegység egyik leglátványosabb turistaútján vezető útvonalon, számos nevezetességet érintve érkezünk a Károlyiak egykori birtokára.

A „Nyugdíjas túra” minden évben más-más évszakban kerül megrendezésre, most a tél van soron. Neve hétköznapi lebonyolítása miatt alakult ki, de kifejezetten várom a fiatalabb korosztály részvételét is!
Mátraházán régi jó szokásunkhoz híven először az elgondolkodtatóan szép kerámiaképekkel ékesített Naphimnusz Parkot járjuk körbe. A Déli sípályán esünk túl az aznapi szintemelkedés jelentős részén (a síelőknek adjunk elsőbbséget! smile), ezek után szinte csak lejtmenetben lesz részünk. Az OKT jelzéseit elhagyva már az Alsó-Pince út kényelmes szekérútján sétálunk. Itt elhaladunk első szomjoltó helyünk – Tündi-forrás –, egy elhagyatott síugrósánc és egy kőtenger mellett. Utunk Északi részére érve a Sor-köveknél kezdődik a túra leglátványosabb szakasza. Egy erdőrezervátumba érve – olykor kidőlt fákat kerülve – jobbról-balról sorjáznak a sziklaszirtek, s mindezek mellett páratlan panorámában lesz részünk! Egyik szirtre általában ki szoktunk térni nézelődni egy kicsit. A Gabi-halála név egy szomorú eseményről emlékezik, mégis, mi rendre vidámságot csempészünk a környékre, így érve le a kellemes pihenőhelynek bizonyuló Pisztrángos-tóhoz.
Itt a Nagy (Petőfi)-forrásból ismét megtölthetjük kulacsunkat. A szép szálfákkal övezett kényelmes erdei úton egy pontról még a felettünk trónoló Sas-kő turista emlékművét is megpillanthatjuk, míg el nem érjük a Disznókői elágazást. A tarvágásnak „köszönhetően” itt hosszan feltűnik a bérc vonulata. Esős, havas idő után csúszós, de látványos szakasz következik 700 méteren át. A két patak összefolyásától aztán egészen a vízesés fölé érve pihentető, lapos szakasz jön. Az Ilona-vízesés tövébe való lejutás nagyobb koncentrációt igényel, de éppen ezért mindenki kiválóan veszi az akadályt. Magyarország legmagasabb természetes vízzuhatagát (7 m) mögöttünk hagyva szavazásra szoktam
bocsátani, hogy kis kitérővel megnézzük-e a páratlan hangulatú Fekete-tavat.
Az Ilona-völgyben a Károlyiak által ültetett gesztenyefasor kíséretében érkezünk a Szent István-csevicekúthoz, ahol megpihenünk. A kellemes sétaútról a folytatásban még kitérünk átölelni a Mária képoszlop óriási fáját, és átjárjuk a Vaskapu-erszeke kis barlangját is. Parádfürdőn aztán véget ér laza túránk, aznap elért tszf. legmagasabb pontunkról – ami 800 méter – 220 méterre ereszkedtünk.

Szükséges felszerelés: Kényelmes és biztonságos lábbeli, általános turista felszerelés téli túrához (túrabot, csúszásgátló a bakancsra, kamásli)

Egyéb infó

Autós csapatok szervezése a Parádfürdőre való utazáshoz a tömegközlekedés alkalmatlansága miatt! Parádfürdőről a 8.05-kor Gyöngyös felé induló busszal utazunk Mátraházára. Érdeklődni valamint jelentkezni a ZÚTE honlapján (e-mailt küldve), a ZÚTE Facebook oldalán és a 20/424-9856 telefonszámon lehet.

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu