• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

A Mátra virágoskertje

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2019-05-12
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
12,7 km
Szint:
565 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Gyöngyös, autóbusz állomás – Sár-hegy – Szent Anna-tó – Pipis-hegy-oldal – Mátrafüred – Kozmáry-kilátó – Körtvélyes – Sástó

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2019. május 12-ére, vasárnapra.

 

A túra bemutatása:

A ritkaságokban bővelkedő növényzetű és változatos lepkefaunájú Sár-hegyen át, a Mátra kedvelt üdülőhelyéig, Sástóig kaptatunk fel.

 

Gyöngyös autóbusz állomásától indul a túránk. Csupán egy kilométert kell a város aszfaltját koptatni, majd hamarosan már a szőlőkben járunk. A Szőke-kútnál rögvest kiderül, hogy túránk első része bőven túlmutat a felhőtlen korzózáson, mivel a hegy lábától a csúcsig 300 méter szintemelkedést kell legyűrnünk. Viszont ha hiszitek, ha nem, ennek nagy része fel sem fog tűnni! Hogy miért? Mert a táj növény- és állatvilága, ezen túl a kilátás a környékre annyira le fog kötni! Itt nem szabad rohanni, – az emelkedő miatt sem – hiszen sok apró szépséget is felfedezhetünk.

A Szent Anna-tó partja - a fölé magasodó kápolnával - csábító pihenőhelynek ígérkezik, utunk során ezt ki is szoktuk használni. A folytatásban a Szálas turistaházat elhagyva, kis idő múltán a Pipis-hegyi vitorlázó repülőtéren, szerencsés esetben egy le- vagy felszállást is megtekinthetünk. Terveim szerint ezen keresztül gyalogolunk, ahonnét Mátrafüredre ereszkedünk. A parkon átvágva következő célpontunk a Dobogó-hegyen magasodó Kozmáry-kilátó. Következő hegyünk oldalában nem hiába épült szánkópálya, a Tarma-tetőre ismét szuszogtató emelkedőn kaptatunk fel.

Innen már percek alatt elérjük túránk utolsó állomását, az 1960-as években mocsaras tavakból kialakított Sás-tót. Tiszta időben érdemes megmászni az 50 méter magas kilátót, csónakázásra is van lehetőség, sőt, a Zsoltáros-réti kőbánya helyén kalandpark vár!

Utunk közben két helyen lesz biztos vízvételi lehetőség. Napos idő esetén fontos fejfedőt vennünk.

 

Találkozó a gyöngyösi autóbusz-állomáson 8.40-ig.

Megközelítési lehetőség Salgótarjánból: a 6.29-kor induló vonattal Pásztóig utazni, majd a vasútállomáson átszállni a 7.50-kor Gyöngyösre induló buszra.

 

Szükséges felszerelés:

túrabakancs, (igény esetén) túrabot, ivóvíz, élelem, időjárásnak megfelelő öltözék

 

Mindenkit szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu