• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Recsk

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2020-07-04
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
18 km
Szint:
700 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Recski rabtábor – Várbükki erdészház – Ilona-völgyi vízesés – Markazi-kapu – Nagy-Szár-hegy – Oroszlánvár – Domoszlói kapu – Köves Györke – majd vissza a Nemzeti Emlékhelyre

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2020. július 4-re, szombatra.

Találkozó a recski Nemzeti Emlékpark parkolójában, 9.00-ig.

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

Túra a recski Nemzeti Emlékpark és „tágabb” környékén

 

A túra helyszíne: Mátra-hegy, a recski „megsemmisítő” munkatábor területéről kiindulva.

Megközelítése: Autóval.

Időpont: 2020. 07. 04. ¾-9-9 óra között.

Ajánlott útvonal Salgótarjánból kiindulva Kisterenyén át a 23-as úton Nemti, Nádújfalu, majd onnan letérve Mátraballa, Mátraderecske, Recsk települések. A recski vasútállomás mellett elhaladó út kivisz a munkatábor (a recski kőbánya is itt található) területére, ahol a parkolóban ott lehet hagyni a személygépkocsit.

Érkezés a recski táborhoz ¾ 9-9 óra között. Az emlékpark 9 órakor nyit ki.

Az érdeklődéstől függően meg lehet nézni a recski tábor területén található fabarakkokat, illetve egy kőépületben fellelhető tábortörténeti kiállítást. A belépés jelképes, 300 Ft-os belépődíjért lehetséges, amiért még egy kiválasztott képeslapot is adnak emlékbe.

A túra útvonala:

A recski tábortól kiindulva a piros kereszt jelzésen, a Várbükki erdészház érintésével, beton alapú erdészeti út érintésével átmegyünk az Ilona-völgybe, ahonnan zöld kör jelzésen indulunk tovább. Itt már valószínűleg több emberrel is találkozunk, hiszen az Ilona völgyi vízesés a Mátra egyik frekventált turista látványossága, s köszönhetően az utóbbi időkben leesett csapadék mennyiségének, nagy valószínűséggel ténylegesen is vízesés lesz a vízesés. Itt egy meredek, néha csúszós útszakaszon felmászunk a vízesés fölé, majd innen a zöld kör és a zöld sáv jelzésen felkapaszkodunk a Markazi-kapuig.

A Markazi-kaputól rátérünk az országos kék jelzésére, ahonnan balra indulunk el a Nagy-Szár hegy irányába, ahová egy eléggé meredek útszakaszon jutunk el. Szubjektív értékelésem szerint a Nagy–Szár hegyi panoráma az egyik legszebb a Mátrában, látványosságban nem marad el a Kékestető alatti Sas-kőnél található kilátóponttól.

Innen változatos terepszakaszon – hol meredeken fel és még meredekebben le – a Cserepes tető alatti nyereg érintésével megérkezünk Oroszlánvárra, ahonnan leereszkedünk a Domoszlói kapuhoz.

Innen a kék kereszt jelzést és az aszfalt utat érintve visszaindulunk a recski rabtábor felé. Terveim szerint a kék kereszt jelzésről letérve útba ejtenénk a Recski kőbányát is. Ez a kőbánya most is működik, hatalmas területen fekszik és nagyon látványos, gyakorlatilag három szinten helyezkedik el.

Innen már nincs messze a rabtábor, ahová nemsokára megérkezünk.     

Nehézsége: technikai nehézség nincs benne, közepes túra, közepes szintemelkedéssel.

Viszont az Ilona-völgyi vízesésnél eléggé meredek, esős időben csúszós útszakaszon kell felkapaszkodnunk. A Nagy-Szár hegy-Cserepesi nyereg és az Oroszlánvár viszonylag rövid szakaszán jelentős szintemelkedés vár ránk, de a lefele menet is hirtelen, erősen lejtős, viszonylag nagy szintveszteséggel járó útvonalon következik be, ahol segítség lehet a túrabot, illetve a térdproblémákkal küzdő túratársaknak a térdvédő is.

Útközben vízlelőhely viszonylag a túra első szakaszán, a Várbükki erdészház után, egy forrásnál található.

Sajnálatos módon vendéglátóipari egység nem lesz a túra útvonalán, így a felmerült egyéb folyadék és élelmiszer szükségletet mindenkinek a saját igényei szerint kell megoldania!

 

 Szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu