• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

A messzi Nógrádban

Kategória
**** Hosszú túra
Dátum:
2020-07-12
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
18,3 km
Szint:
520 m
Útvonal:
Divény (Divín) – Divényi vár – busszal Budaszállásra (Budiná) – Ősz-hegy (Jasenie) – Buda-kő (Budinská skala) – Sátor-hegy (Stanová) – Baradla (Bralce) – Hasadék-barlang (Balvanová jaskyňa) – Tugár (Tuhár)

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2020. július 12-re, vasárnapra.

 

Előjelentkezés kötelező! A busz 30 személyes, a létszámon felüli jelentkezők tartalék listára kerülnek.

Jelentkezés a túrára az ismertető végén!

 

A túra bemutatása:

A hajdani Nógrád vármegye északi határán elterülő, a Losonci-medence fölé magasodó hegyvidéket keressük fel.

 

Az 1686-tól a Zichy grófok birtokához tartozó Divény településről kezdjük gyaloglásunkat.

Rögtön a falu fölé magasodó várat ostromoljuk meg a magunk módján. A romjaiban is tiszteletet parancsoló erődítmény utolsó, hírhedt tulajdonosának köszönheti pusztulását: Balassi Imre környékbeli garázdálkodásait és gyilkosságait megelégelve a bécsi udvar 1679-ben felrobbantatta azt.

A temetőben még tiszteletünket tesszük a grófok sírjainál, hogy aztán buszra üljünk, mellyel Budaszállás határáig utazunk. 3,7 kilométer és 320 méter szintemelkedés megtételét spóroljuk így meg az energiánkból.

A kis hegyi falut a Budáról idetelepült teknőkészítők alapították. Tovább gyalogolva egy II. világháborús emlékmű mellett haladunk el, hogy aztán a falu fölé tornyosuló vulkáni eredetű kúpra, az Őszhegy (Jesten, Jasenie) csillámos homokkővel borított csúcsára érkezzünk. A hegytetőről Pazar kilátás tárul elénk! Elsőként a Rózsaszállási víztározó a várrommal ragadja el tekintetünket, de tiszta időben még Gömör és Zólyom környékének falvai is láthatóak. A vidék árasztja magából a nyugalmat, szórvány házai és hatalmas mezői alpesi hangulatot varázsolnak a tájra.

Legelőkkel körülölelt aszfaltúton haladunk tovább a kis fennsíkon a Budaszállási sziklákig (Budakő). Megmásszuk az andezit sziklák érdekes formációit (élére állított kocka) és bekukkantunk a híres rablóvezérről elnevezett Jánosik-barlangba.

A tanyavilágot lassan hátrahagyva újra bevetjük magunkat az erdőrengetegbe, ahol megfelelő körülmények közt még gombászással is gazdagíthatjuk a napi programunkat. Utunk legmagasabb pontja a Baradla (Bralce) 817 méter tszf. magasságú kiszögellése következik. A csúcsról ugyan természetes kilátás nincs, viszont a bátrabbak kipróbálhatják a fenyőfára eszkábált létrát.

A hegy ikercsúcsának másik tagja felé folytatjuk utunkat, melynek meredek oldalában a látványos andezit sziklatornyok között két hasadékbarlang is megbúvik.

Köves talajú, meredek lejtőn zúdulunk lefelé vegyes fafajú erdőkben, 430 méter szintet ereszkedve egészen Tugárig.

A 300 fős rendezett kis községben ér véget túránk, itt elvileg még kocsma is működik, ahol leöblíthetjük az út porát!

 

Szükséges felszerelés:

Bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot a bizonytalan léptűeknek, elegendő élelem és folyadék. Érvényes személyi okmány (személyi igazolvány, jogosítvány), EU TB kártya, euro igény szerint.

 

Egyéb infó:

A túrára való odautazás busszal lesz megszervezve, előzetes jelentkezés alapján. Az útiköltség várhatóan 2500 Ft / fő lesz.

Autóval is lehet jönni, viszont ehhez már komolyabb logisztikázás szükségeltetik, mivel nem körtúrázunk, így a rajtba és utána a célba való eljutást meg kell szervezni az autósoknak!

A busz reggel 7.30-kor indul Salgótarjánból, gyülekező a Förster Kálmán szobornál (Fő tér). Az autós csapatokkal is itt és ekkor találkozunk!

 

Jelentkezés a következő űrlap kitöltésével: https://forms.gle/zVdTcTcSmExMezK18

 

(Esetleges visszalépés csak alapos indok esetén – az esős időjárás nem az! – a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen vagy a +36204249856 telefonszámon.)

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu