Bükki kapuk, kövek

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2020-10-17
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
14 km
Szint:
400 m
Tájegység:
Bükk
Útvonal:
Olasz-kapu (Szilvásvárad) – Őserdő – Kis-Világos – Toldi-kapu – Tar-kő – Három-kő – Nagy-Mezői tanösvény – Mély-Sár-völgy – Olasz-kapu

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát NEM hirdet 2020. október 17-ére, szombatra.

A túra a körülményekre való tekintettel elmarad!

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A túra részletesebb bemutatása

Túra a Bükk-fennsíkon, bükki kapuk, kövek.

 

A túra helyszíne: Bükk hegység, az Olasz kapunál található parkolóból kiindulva.

 

 

 

A Szalajka-völgyi parkolóban meg lehet venni az egész napra szóló parkolójegyet (az egész napos parkolójegy 1800. Ft-ba kerül, ami útdíj is egyben) amely feljogosít arra, hogy innen egy kb. 10 km-es, viszonylag keskeny betonúton felkocsikázzunk az Olasz kapunál található parkolóig.

 

A túra útvonala:

Az Olasz kapu már a Bükk fennsíkon található, így tengerszint fölötti magasságilag már 800 m fölött vagyunk.

Innen tovább a kék + jelzésen haladunk majd tovább, immáron gyalogosan. Majd a zöld-jelzésen haladunk tovább, érintve a régi vasút nyomvonalát és az Őserdő megnevezésű erdőrészt is.

Innen továbbhaladva a kék- jelzésen – az Olasz- kapu tanösvényen – két szép kilátóhelyet is érintünk, a Tar kő és a Három kő szikláit. Szép időben ezen kilátóhelyekről pazar a kilátás!

Tovább haladunk az OKT kék sáv jelzésén egy darabig, majd megint letérünk a nevezett tanösvényre, ahol útközben a Bükk-fennsík szép természeti jelenségeiben gyönyörködhetünk.

Ezen az úton visszajutunk az Olasz kapui parkolóban hagyott autóinkhoz.    

 

Közepes túra, közepes szintemelkedéssel.

Táv: kb 14 km, szint 400 m.

Fakultatív programként a túra végeztével visszafelé megtekinthető a Millenniumi fából készült kilátó (Belépő felnőtteknek 500. Ft, nyugdíjasoknak 400.-Ft készpénz.), illetve az információm szerint nyitva tart a Szalajka-völgyben található Sáfrány pisztrángos is, ahol igény szerint érdemes megkóstolni ezen finomságokat is.

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu