• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Vár a Barát

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2020-11-07
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
13 km
Szint:
460 m
Útvonal:
Hangony, Ragdocatanya – Bajusz-kő – Golotka-fő – Barát-fői torony – Vösdobor – Őz-bérc – Birinyvár – Pogányvár – Pogányvári-homokkősziklák – Birinyi-völgy – Felső-Hangony, Fűzfa presszó

A Gömöri-erdőhát két országot és vizeket elválasztó, hullámzó hegyhátára invitál ez a klasszikus összetevőkkel tűzdelt túra.

 

Jelentkezési lap (kattints!)

 

Salgótarjánból induló autóbuszos túránk első állomásán a kissikátori körtemplomot tekintjük meg.

Következő megállónk a legendás „Partizán út” egyik végpontján, a Hangonyi-tó mellett lesz. Itt reggelizhetünk és megnézhetjük Szőnyi Márton ejtőernyős partizánosztagának emlékművét.

Még egy kis buszozás után a Ragdoca-völgynél kezdjük meg a gyaloglást.

Neki indulunk a meredek és éles gerincekkel határolt hegyhátnak. Piramisokra, vulkáni kúpokra emlékeztető hegytetők, eróziós formák, és földváras sáncok sokaságai várnak ránk. Bár legmagasabb pontja nem lépi túl a tszf. 400 métert, mégis többször izzasztó perceket fognak okozni a két hegycsúcs közötti nyeregből való fel- és lejutások! Persze a látvány minden kínért kárpótolni fog!

Egy kilométert sem teszünk meg az emelkedőn, máris az első látnivalónkhoz és kilátópontunkhoz érünk: a Bajusz-kő hommokkőszikla alakzatát járjuk kicsit körbe. Tiszta időben rálátunk a Hangonyi-völgyre a közepén csillogó tóval. Tölgyesek, fenyvesek és bükkösök váltogatják egymást az itt még szelíden emelkedő erdei utunkon. A Golotka-fő és a Halyag-fő irtásairól már feltűnnek a távolabbi hegyek is.

Rátérünk az országhatárra és a vízválasztó gerincen folytatjuk kalandozásunkat a Barát-fő geodéziai tornyáig. A nem túl magas építmény tetejét lassan utolérik a környező fák, de novemberben ez már nem fog akadályozni az elénk táruló gyönyörű panorámában! Északra a Magas-Tátra, keletre a Zempléni-hegység, nyugatra az Ajnácskői-hegység a Medvessel, délre a Bükk zárja a látóhatárt – persze megfelelő időjárási körülményeknél.

Megkezdjük hullámvasutazásunkat, ahol most természetesen mi leszünk a képzeletbeli vonat, és a hegyi ösvény a sínpálya! Hamarosan elérjük a kistáj legmagasabb pontját, a 395 méter magas Vösdobor kiemelkedését. (A mai térképeken ez a hely Birinyként szerepel.) Fáradságunk „jutalma” egy ejtőzés a nyeregig. Meglepetésünkre egy útmenti feszülettel találkozunk, a Darnyi-kereszttel. A Trianon előtti Magyarország legnagyobb forgalmú hegyi átkelőhelye volt itt, amely később csempészúttá avanzsált.

Megint egy nagy nekirugaszkodás, és felszuszogunk az Őz-bércre. Nem, még nincs vége: megint egy barátságos lejtmenet (reméljük nem lesz sár) örvendeztet meg minket! A tarvágásról szép kilátás nyílik a Rima völgyének irányába.

S hatalmas meglepetésünkre egy újabb kaptató invitál minket a Birinyvár füves platójára! Az eredeti nevén Berénynek nevezett várról nem sok pontos adat maradt fenn, valószínűleg a X. században őrtoronyként kezdte pályafutását, majd helyén a XVI. században pálos kolostort emeltek. Mára már a romoknak nem találunk nyomára.

Utunk eddigi legmeredekebb szakasza következik, egy „gatyafékes” lezúdulás formájában. Lent, a meredek hegyoldalakkal határolt nyeregben vezetett a Hangonyt Harmaccal összekötő valaha forgalmas földút, melyet ma már a bokrok teljesen benőttek. A soron következő puklit már észre sem vesszük, de a Pogányvárét már biztosan! Vár és sánc nyomai mostanra itt sem találhatóak, a kúp alakú hegy elsősorban a kereszténységet elutasító, az ősi hitvilágot gyakorló népek ima- és áldozati helye lehetett.

Az eddig jól bevált forgatókönyvet követve egy névtelen, piramis alakú magaslat következik, melynek keleti oldalából már feltűnik a vidék egyik legszebb homokkő formációja.

A sziklákon fejezzük be a gerincutat, és miután kinézelődtük magunkat, ezek tövében meredek oldalban ereszkedünk lefelé. A térdeket próbára tevő meredély hamarosan megszelídül, és egy gyönyörű nyárfaerdőn átsétálva egy feszületnél érjük el a Birinyi-völgyet.

Fákkal ékesített, terebélyes legelőket átszelő földúton érkezünk Felső-Hangonyba, a Fűzfa presszóhoz, ahol járművünk már vár ránk. Gratulálhatunk egymásnak a kissé fárasztó, de nem mindennapi túrához!

FIGYELEM: Tartós eső esetén más útvonalat fogunk bejárni, de aznap mindenképp túrázunk! Az időjárás viszontagságaitól félők ennek fényében jelentkezzenek!

 

Szükséges felszerelés:

bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot (erősen ajánlott!), elegendő élelem és folyadék

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu