• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Szuhai keringő

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2021-07-31
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
15 km
Szint:
450 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Szuha – Vár-bérc – Ella major (Sárkány gödör) – Gombás-tó – Gombás rét – Csomoszvár – Mátraalmás üdülőtelep – Lajszka – Nyírjes magasa (Cinge lyuka) – Cseresznyés – Szuha

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2021. július 31-ére, szombatra.

Találkozó 8.00-kor a szuhai polgármesteri hivatal előtt.

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

Egyéb információk:

A túra helyszíne: Mátra-hegy, körtúra jellegű, a szuhai polgármesteri hivatal elől indulva és oda visszaérkezve.

Megközelítése: Személygépkocsival...

Autóbusszal nem ajánlott, mivel reggel 6.10-kor indul a salgótarjáni Autóbusz Állomásról, ami a kalauzidő szerint 7.02-kor Szuhára meg is érkezik.

Visszafelé pedig 16.38-kor indul Szuháról Salgótarjánba, 17.30-ra ér be a célállomásra.

Így a túra kezdő és a várhatóan végződő időpontjához képest nem ideálisak ezen időpontok.

Nehézsége: technikai nehézség nincs benne (az út elején egy meredek homokkő szikla kivételével), közepes távú túra, elhanyagolható szintemelkedéssel, amely megoszlik a túra egész szakaszán.

A túra részletesebb bemutatása:

Indulás Szuháról, a Polgármesteri Hivatalnál található buszmegálló elől. (a kocsik elhelyezése is itt, illetve a Kossuth út 101. házszám alatti lakásnál oldható meg). A patakon átkelve (hídon történik) elhaladunk egy kúria-jellegű épület előtt, majd balra tartva, egy meredek (utunk legmeredekebb része) homokkő sziklafalon egészen a Kikerics hegy gerincéig. Onnan tovább egy kényelmes gyalogösvényen megérkezünk a Sárkány-gödörhöz, ami gyakorlatilag egy nagyon hirtelen mélyülő, kétágú szurdok.

A gödör közelében található az Ella-major nevezetű, viszonylag nagy területű füves tisztás, ahonnan szép a kilátás Galyatetőre, Kékestetőre, a Mátra főgerincére.
Valamikor itt majorsági épület is volt, amit Solymosy Jenő báró a lányáról, Elláról nevezett el. Nyomokban cserép- és tégladarabok még találhatók itt, a volt majorsági épületet 1945 után teljesen elhordták. A még fellelhető gesztenye fasor között indulunk a következő állomásunkra, a Gombás-tóhoz (szuhai tengerszem), melyet a Gombás-tavi üdülőtelep vesz körbe. Itt lehetőség nyílik - padok és székek találhatók itt - kényelmesen elfogyasztani az elemózsiát, s közben gyönyörködhetünk is a tó és környéke látványában.

Tovább indulva rátérünk a Szuhát Parádsasvárral összekötő aszfaltozott erdészeti útra, majd rövid séta után, a piros sáv jelzésen, nem megerőltető kaptató után megérkezünk a Csomoszvár nevű hegyhez, ahonnan pazar kilátás nyílik mind a Galyatetőre és környékére, távolabb pedig a Bükk és Karancs vonulata tűnik elő. Ezt a hegyet „kineveztem Pilinyi László szent hegyének” mivel ha már van a japánoknak a Fuji, a lengyeleknek a Giewont, a szlovénoknak a Triglav nevű „szent” hegyük stb.) akkor már nekem is dukál egy alapon… smile Innem leereszkedve egy patak átkelés beiktatásával, majd egy rövid aszfaltút érintésével elérkezünk a Lajszka és a Nagy-Gőzvár erdőterülethez, ahol is a Cinge-lyuka nevű időszakos patakmedret tekintjük meg.
Innen erdős részen továbbhaladva elérünk egy magaslathoz, ahonnan is szép körpanorámát láthatunk a környező területekről, egészen a Salgói várig bezárólag.
Innen leereszkedve visszatérünk a kiindulópontunkhoz.

Útközben vízlelőhely, forrás nem található, folyadékot, élelmiszert mindenki a saját igényeinek s fogyasztásának megfelelően hozzon magával!

Szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu