Bükki kapuk, kövek

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2021-10-09
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
14 km
Szint:
400 m
Tájegység:
Bükk
Útvonal:
Olasz-kapu (Szilvásvárad) – Őserdő – Kis-Világos – Toldi-kapu – Tar-kő – Három-kő – Nagy-Mezői tanösvény – Mély-Sár-völgy – Olasz-kapu

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2021. október 9-ére, szombatra.

Táv: kb. 14 (17) km

Szintemelkedés: 400 (500) m

 

Találkozó ¾9-9 óra között a Szilvásváradon található Szalajka-völgyi parkolónál.

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

Megközelítése: Autóval.

Ajánlott útvonal Salgótarjánból kiindulva Kisterenyén át a 23-as úton Nemti, Nádújfalu, majd Pétervásárán rátérve a 25-ös főútvonalra Szarvaskőn és Bélapátfalván keresztül Szilvásvárad. Az útvonal ideje nagyjából másfél óra.

 

A túra részletesebb bemutatása

Túra a Bükk-fennsíkon, bükki kapuk, kövek.

 

Közepes túra, közepes szintemelkedéssel.

 

A túra helyszíne: Bükk hegység, az Olasz-kapunál található parkolóból kiindulva.

 

A Szalajka-völgyi parkolóban meg lehet venni az egész napra szóló parkolójegyet (az egész napos parkolójegy 1800. Ft-ba kerül, ami útdíj is egyben) amely feljogosít arra, hogy innen egy kb. 10 km-es, viszonylag keskeny betonúton felkocsikázzunk az Olasz-kapunál található parkolóig.

 

A túra útvonala:

Az Olasz-kapu a Bükk-fennsíkon található, így már 800 m tengerszint fölötti magasságon vagyunk.

Innen a kék kereszt jelzésen haladunk majd tovább, immáron gyalogosan. Majd a zöld sáv jelzésen haladunk tovább, érintve a régi vasút nyomvonalát és az Őserdő megnevezésű erdőrészt is.

Innen továbbhaladva a kék sáv jelzésen – az Olasz-kapu tanösvényen – két szép kilátóhelyet is érintünk, a Tar-kő és a Három-kő szikláit. Szép időben ezen kilátóhelyekről pazar a kilátás!

(Amennyiben időnk engedi, itt tudunk egy kitérőt tenni és elgyalogolni a Cserepes-kői-barlanghoz, ahol megtekinthetjük az országos kék túra útvonalán található barlangszállást.)

Tovább haladunk az OKT kék sáv jelzésén egy darabig, majd megint letérünk a nevezett tanösvényre, ahol útközben a Bükk-fennsík szép természeti jelenségeiben gyönyörködhetünk.

Ezen az úton visszajutunk az olasz-kapui parkolóban hagyott autóinkhoz.    

 

Fakultatív programként a túra végeztével visszafelé megtekinthető a fából készült Millenniumi kilátó (Belépő felnőtteknek 500. Ft, nyugdíjasoknak 400.-Ft készpénz.), illetve az információm szerint nyitva tart a Szalajka-völgyben található Sáfrány pisztrángos, ahol igény szerint érdemes megkóstolni ezen finomságokat is.

 

Szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu