• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Rimai vigyázók

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-01-15
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
10,6 km
Szint:
420 m

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. január 15-ére, vasárnapra.

Tájegység: Rimai-medence (Pokorágyi-tábla)

Útvonal:

 1. túra: Alsó-Pokorágy (Nižná Pokoradz), rét – Pokorágyi-tavak – Tufabányák – Kő Jankó – és vissza (4,6km; 180m+)
 2. túra: Alsósziklás (Nižný Skálnik), bolt – Maginhrad tanösvény – Tufabányák – Maginhrad-kilátó – Alsósziklás, bolt (6,0km; 240m+)

Táv/szintemelkedés: 10,6km/ 420m.

 

 

Indulás és utazás:

2 különálló körtúra!

Az indulás/érkezés helyszínei:túra: Nižná Pokoradz, Oslí háj (külterület, rét)

 1. túra: Alsósziklás (Nižný Skálnik), bolt

Megközelítés autós csapatokkal.

Optimális útvonal Salgótarjánból: a 21-es főúton Somokőújfalu / Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) országhatár, onnét 71-es úton Füleken (Fil’akovo) át Fülekkovácsi, Kurtány (Fiľakovské Kováče, Kurtáň) után jobbra Bozita (Buzitka) felé. Keresztúr (Nové Hony) után ismét jobbra a 16-os úton, Rimaszombat (Rimavská Sobota) mellett balra Alsó-Pokorágy (Nižná Pokoradz) felé. A rimaszombati elágazótól 3,4 km a célig.(https://en.mapy.cz/s/bojobevaka)

A másik túra helyszínéhez ugyanezen az úton visszaautózunk a 72-es útig. Cserencsény (Čerenčany, Kľačany), Bakostörék (Veľké Teriakovce), Alsósziklás (Nižný Skálnik) útvonalon 13,5 km 14 perc alatt érkezünk meg. (https://en.mapy.cz/s/fucusobapu)

Salgótarján Fő térről 8 órakor indulunk az autókkal. Az első gyalogtúra 9 órakor indul, időtartama becslés szerint 2 órát vesz majd igénybe.

A második gyalogtúra nagyjából 11.15-11.30 körül indul és 2 óra hosszat minimum eltöltünk vele. A hazaérkezést (Salgótarján) 15.00 - 16.00 óra között tervezem.

 

 Leírás:

Autóval közelítjük meg két részből álló túránkat. Látszólag semmi különös nincs a dimbes-dombos tájon, de a részletek kincseket rejtenek!

Először a Rimaszombattól 4 kilométerre található pokorágyi Kő Jankót látogatjuk meg.

Nem nagy távolság a műúttól (mely mellett egy bekötőúton parkolunk), oda-vissza kijön egy ötösből (km). A terület védett, ezt a minősítést lefolyástalan tavának ritka növény- és állatfajai miatt kapta. Letérünk a turistaútról, hogy alulról közelítsük meg az "ojjektumot". Rögvest egy rakat barlangra lelünk - nem is akármilyenekre! Persze a térkép erről szerényen hallgat... A megkövült vulkáni hamuban fatörzsek maradványai és helyei, a mennyezeten levél lenyomatok! A kőzetet építőanyagnak bányászták, majd egy idő után felhagytak vele, mert túl jó nedvszívó anyag. Kellő álmélkodás után felkapaszkodunk a kővé meredt szerelmes legényhez, Kő Jankóhoz (Kamenný Janko). A kilátás páratlan, Jankónak meg van párja! Illetve lett volna, de a monda szerint szerelme mást választott, ő pedig bánatában a sziklákról a mélybe vetette magát! Aztán pár év múlva egy kőomlás után felszínre került kővé meredt alakja...

Innen vissza az autókhoz, irány Alsósziklás (Nižný Skálnik), ahol hasonló - már térképen is szereplő - barlangokat találhatunk. Van ott egy tanösvény, sok-sok fából faragott szoborral, tóval, és mindezt pihenőhelyekkel látták el. Sajnos a 2015-ben átadott tanösvény műtárgyai pusztulásnak indultak, talán már nem sokáig láthatjuk őket. A közeli magaslaton (tszf. 430 m) egykor vár állott, őrizve a Rima-folyó menti útvonalat. A XV. század körül elpusztult erődnek ma már csekély nyomai maradtak, pincéit és alapjainak egy részét tárták fel. Ide helikopter segítségével egy masszív kilátótornyot emeltek. Érdemes lesz kicaplatni a kegyetlen meredélyen, amiért gyönyörű kilátás az ajándék. Paplanernyősöknek meg egy ugrás!

A gyalogtúra közepes nehézségi szintű, a rendszeresen gyalogtúrázóknak nem kell hozzá nagy erőfeszítés, csak a kellemes elfáradás garantált!

Két meredek kaptató lesz: a Kő Jankónál 350 méteren 100 m szintemelkedés, a kilátónál 500-on 135 m.

Nagyrészt jelzett turistautakon járunk majd.

 

Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott, jól recézett talpú túrabakancs; időjárásnak megfelelő öltözet; túrabot; elegendő élelem és folyadék. A határátlépéshez személyi iratok; vásárláshoz euró.

A túrán saját felelősségedre veszel részt!

Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu