Várak a Mátrában 2

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-05-20
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
20,0 km
Szint:
900 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Mátraalmás – Galyavár – Vörös-kő kilátó – Newton-szikla – Szamár-kő – Ágasvár csúcsa – Ágasvári th. – vissza a országos kéken, majd Vörös-kő alatti kocsiút – Smíró Feri útja – Mátraalmás

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. május 20-ára, szombatra.

Találkozó Mátraalmás főterén 8.00-8.15 között. A túra 8.15-kor indul.

A túra csak jó időjárás esetén lesz megtartva. További részletek, pontosítás hamarosan!

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

A találkozó helyének megközelítése: Személygépkocsival.

Ajánlott útvonal: Salgótarjánból kiindulva Kisterenyéig a 21-es főúton, majd Kisterenyén át a 23-as úton megérkezünk Nemti községbe, Nemti végén pedig letérünk Szuha-Mátraalmás irányába. Szuha községen áthajtva, egy nem túl jó minőségű úton haladva néhány perc alatt megérkezünk egy meredek, viszonylag szerpentines, de szép útszakaszon Mátraalmás, a valamikori Szuhahuta gyönyörűen felújított főterére.

Itt a Község közösségi épülete előtt le tudunk parkolni a személygépkocsival.

Érkezés Mátraalmás főterére (központjába): 8 óra és 8 óra 15 perc között.

Egy rövid eligazítás és a tér megtekintése után kezdődik a túra

A túra útvonala és egyéb információk:

A túra körtúra jellegű.

A táv körülbelül 20 km, a szintemelkedés közel 1000 m.

Nehézsége: technikai nehézség nincs benne, közepes túra, néhol jelentős szintemelkedéssel (elsősorban Galyavár és Ágasvár megmászása), illetve meredek lejövetellel (Ágasvár csúcsáról a turistaházig).

Mátraalmás főteréről kiindulva a kék kereszt jelzésen, majd erről letérve a piros háromszög meredek jelzésén felkaptatunk Galyavárra.

Galyavár egy sziklás, szép kilátással bíró hely, amely néhány kilométerre található a Mátra főgerincétől.

Egy kis információ utunk első állomásáról:

Galyavár: Magyarország mai területének legmagasabban fekvő várhelye, a Galyatető északnyugati nyúlványára épült 837 méter tengerszint feletti magasságban. A várat Galyatetővel egy 820 méter magas nyereg köti össze, a többi oldalon körülbelül 250 méter magas meredek lejtők határolják.

A vár maradvány déli végén található első gerincet átvágó árok és az északi sziklás végződés között a távolság 250 méter. A vár déli végétől az északi véget alkotó szikláig a keleti lejtőn egykori palánk nyomvonala látható. A várat délről két egymást követő árok határolja, ami után három várrész következik. Az első várrész 76 méter hosszú és 18 méter széles, amit több árok és terasz választ el az 50 méter hosszú és 15 méter széles második várrésztől, ami egy 3-4 méteres sziklatörésben végződik. Ezután következik a 40 méter hosszú harmadik várrész, amely északon a vár végét alkotó sziklában végződik.

Galyavárról semmilyen történelmi adat nincs, azonban feltételezik, hogy a középkorban használták, megerősítették a korábbi időkben épült sáncokat.

Galyavárról egy szép, bükkös erdőrészen keresztül a piros kör jelzését követve felgyalogolunk a Mátra főgerincére, ahonnan is rátérünk a sárga sáv turistajelzésre.

A jelzésről letérve útba ejtjük a Mátraszenlászló község fölött található Vöröskő csúcsán álló, nem túl magas kilátót.

Innen sárga kereszt jelzésen, majd a kék sáv jelzésen (OKT) továbbhaladva elérjük a Newton-sziklánál és a Szamárkőnél a másik jelentős szintemelkedéssel bíró szakaszt, ahol is felgyaloglunk Ágasvár csúcsára.

A szép kilátás megtekintése után, leérkezve a turistaházhoz, tartunk egy szünetet, ahol lehet enni és innivalót fogyasztani. A menedékháznál hétvégente jó minőségű és bőséges étellel várják a megfáradt turistákat.

Innen már visszafordulunk a kék sáv jelzésen, majd nemsokára elérve egy földútra (kocsiútra), jelzés nélküli szakaszra érünk.

A földúton tovább haladva - immár elkerülve Vöröskőt - Mátraszentlászló község szélén a kék kereszt jelzésére térve megkezdjük az utolsó szakaszt, Smíró Feri útját.

Smíró Feri Mátraszentlászlói lakos volt, az ügyes-bajos dolgának intézése közepette gyakran tette meg gyalog a Mátraalmás-Mátraszentlászló közötti útszakaszt, ami a két település között gyakorlatilag a legrövidebb útvonalat jelenti.

Gyönyörű erdőrészeken megyünk keresztül, ahol több esetben is érintjük, illetve átkelünk az erre csordogáló patakon is, ahol most valószínűleg bőven lesz majd víz.

Utunk egy kis részén érintjük a valamikori, Mátramindszent vasútállomásról kiinduló, lóvontatású, a kitermelt fa elszállítására létrehozott kisvasút nyomvonalát is.

Utunk végén, viszonylag kényelmes útvonalon visszaérkezünk a túránk kiindulópontjához, Mátraalmás főterére.

Útközben vízlelőhely, forrás nem található, folyadékot, illetve élelmiszert Ágasváron tudunk vételezni. Ennek megfelelően folyadékot és élelmiszert mindenki a saját igényeinek s fogyasztásának megfelelően hozzon magával!

A túrán - külön tekintettel a jelentősebb szintemelkedésre - mindenki a saját felelősségére indul el!

Szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu