• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Markazi túra

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-09-02
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
17,0 km
Szint:
900 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Kékestető – Sas-kő – Markazi-kapu – Mária-képesfa – Markazi várrom – Kis-kő – Hármashatár – Kékestető

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. szeptember 2-ára, szombatra.

A június 11-ére tervezett, az időjárási viszonyok miatt elmaradt túra pótlása. Az erre a napra tervezett Dél-Mátra 1 túra későbbi időpontban lesz megtartva.

Ideális edzőtúra Vincze Gabi albán túrahetére!

Találkozó 8.20-ig Kékestetőn, a Mátrai Gyógyintézet előtti parkolóban.

Rossz, folyamatosan esős időjárás esetén a túra elmarad!

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

Markazi Túra

Túra helyszíne: Mátra hegy

Megközelítése: Autós túra

Tervezett indulás Kékestetőről: 8 óra 20-kor.

Korlátozott mennyiségben ingyenes parkolási lehetőség van a Kékestetői Tüdő Szanatórium előtt, ahol (a túravezető) várni fogom a túratársakat.

Kékestető megközelítése személygépkocsival: „Ízlés” szerint, lehetséges a Kisterenye - Tar - Hasznos - Mátrakeresztes - Galyatető - Mátraháza - Kékestető, vagy Kisterenye - Nemti - Szuha - Mátraalmás - tovább az erdészeti úton - Mátraháza - Kékestető, illetve a Kisterenye - Nemti - Nádújfalu - Mátraballa - Mátraderecske - Recsk - Parád - Mátraháza - Kékestető útvonalakon.

Talán Szuha felé a legrövidebb, azon az útvonalon azonban Szuhától elég rossz minőségű az út egészen a galyatetői elágazóig, a Recsk - Parád településeken történő megközelítése pedig valószínűleg a leghosszabb útvonal.

Túraútvonal tervezete: Kékestetőről az OKT kék sávján leereszkedünk a Sas-kőig, ahol szép időben gyönyörködhetünk a Mátrából látható egyik legszebb panorámában. Itt talán legkeskenyebb a Mátra főgerince! Innen lefelé tartva - útba ejtve a Disznókőt -, egészen lemegyünk a Markazi kapuig.

A Markazi kapu zöld sáv jelzését követve eljutunk a Képesfáig. Onnan tovább megyünk a zöld romjelzésen egészen a markazi várromig, ahol útba ejtünk (egy rövid időre elhagyva a turista utat) egy nagyon szép, hangulatos rétet, tisztást, ahol elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát is.

A markazi várromnál megpihenve még mindig lefelé tartunk s leérünk egy bokros területre, ahol élesen jobbra fordulva jelzetlen úton, egy patakot többször érintve egy szűk völgyben haladunk tovább.

Innen balra a kék négyzet jelzésen egy eléggé hosszú és meredek úton felkapaszkodunk a Kiskőig. Előtte egy szép kilátást nyújtó tisztáson lehet megpihenni.

A Kiskőről meg kiderül, hogy nem is annyira kis kő, de kellő bátorsággal meg is mászható. Tovább indulva a zöld háromszög jelzésen a Négyeshatárig megyünk, ahol egy esőház és pihenőhely vár minket.

Innen már nincs több dolgunk, mint a piros sáv jelzésén felkapaszkodnunk Kékestetőig, a túránk kiindulópontjáig.

Közepes távolságú túra, nagy szintemelkedéssel, meredek és hosszú kaptatókkal, több helyen szép panorámával, ahol a szintemelkedés gyakorlatilag a túra utolsó szakaszára esik!

Fontos: Mivel vízvételi lehetőség csak Kékestetőn van, érdemes mindenkinek az igénye szerint, viszonylag több folyadékot hozni! Ugyanez vonatkozik az elemózsiára is. Csempézett helyiség csak Kékestetőn – az induló-, illetve érkező pontunknál – lesz!

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Rossz, folyamatosan esős időjárás esetén a túra elmarad!

 

Kellemes túrázást és szép időt kívánva, túratársi üdvözlettel: Pilinyi László

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu