Markazi körtúra

Kategória
**** Hosszú túra
Dátum:
2019-05-25
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
17,0 km
Szint:
900 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Kékestető – Sas-kő – Markazi Kapu – Képesfa – Markazi Vár – Kis-kő – Hármashatár – Kékes

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2019. május 25-ére, szombatra.

Találkozó 8.00-8.30 között Kékestetőn, a Mátrai Gyógyintézet előtti parkolóban.

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

A túra részletesebb bemutatása:

Túra helyszíne: Mátra hegy
Megközelítése: Autós túra
A túra tervezett időpontjai: 2018. 05.25 (szombat).
Tervezett indulás Kékestetőről: 8 óra 30-kor.
Ingyenes parkolási lehetőség van a Kékestetői Tüdő Szanatórium előtt, ahol is várni fogom a turista társakat.
Kékestető megközelítése személygépkocsival: „Ízlés” szerint, lehetséges a Kisterenye-Tar-Hasznos-Mátrakeresztes-Galyatető-Mátraháza-Kékestető, vagy Kisterenye-Nemti-Szuha-Mátraalmás-tovább az erdészeti úton-Mátraháza-Kékestető, illetve a Kisterenye-Nemti-Nádújfalu-Mátraballa-Mátradercske- Recsk-Parád- Mátraháza-Kékestető útvonalakon.
Talán Szuha felé a legrövidebb, azon az útvonalon azonban Szuhától elég rossz minőségű az út egészen a galyatetői elágazóig, a Recsk-Parád településeken történő megközelítése pedig valószínűleg a leghosszabb útvonal.

Túraútvonal tervezete:
Kékestetőről az OKT kék sávján leereszkedünk a Sas-kőig, ahol szép időben gyönyörködhetünk a Mátrából látható egyik legszebb panorámában. Itt talán legkeskenyebb a Mátra főgerince! Innen lefelé tartva, - útba ejtve a Disznókőt - egészen lemegyünk a Markazi kapuig.
A Markazi kapu zöld sáv jelzését követve eljutunk a Képesfáig. Onnan tovább megyünk a zöld várrom jelzésen egészen a markazi várromig, ahol útba ejtünk (egy rövid időre elhagyva a turista utat) egy nagyon szép, hangulatos rétet, tisztást.
A markazi várromnál megpihenve még mindig lefelé tartunk, s leérünk egy bokros területre, ahol élesen jobbra fordulva jelzetlen úton, egy patakot többször érintve egy szűk völgyben haladunk tovább.
Innen balra a kék négyzet jelzésen egy eléggé hosszú és meredek turista úton felkapaszkodunk a Kiskőig. Előtte egy szép kilátást nyújtó tisztáson lehet megpihenni.
A Kiskőről meg kiderül, hogy nem is annyiira kis kő, de kellő bátorsággal meg is mászható….Tovább indulva a zöld háromszög jelzésen a Négyeshatárig megyünk, ahol egy esőház és pihenőhely vár minket.
Innen már nincs több dolgunk, mint a piros sáv jelzésén felkapaszkodunk Kékestetőig, a túránk kiindulópontjáig.

Táv: 17 km. Szint: 900 m

Közepes távolságú túra, nagy szintemelkedéssel, meredek és hosszú kaptatókkal, több helyen szép panorámával, ahol is a szintemelkedés gyakorlatilag a túra utolsó szakaszára esik!
Fontos: Mivel vízvételi lehetőség csak Kékestetőn van, érdemes mindenkinek az igénye szerint, viszonylag több folyadékot hozni! Ugyanez vonatkozik az elemózsiára is. Csempézett helyiség Csak Kékestetőn – az induló, illetve érkező pontunknál – lesz!

Kellemes túrázást és szép időt kívánva,túratársi üdvözlettel: Pilinyi László

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu