Smíró Feri útja 1 kis +-szal

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2019-06-29
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
12,0 km
Szint:
500 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Mátraalmás – Galyavár – Galyatető – Mátraszentlászló – Smíró Feri útja – Mátraalmás

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2019. június 29-ére, szombatra.

Találkozó Mátraalmás főterén, 8.00 és 8.20 között.

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

A túra bemutatása:

A túra helyszíne: Mátra-hegy, Mátraalmás főteréről kiindulva.

Megközelítése: Személygépkocsival.

Autóval ajánlott útvonal: Salgótarjánból kiindulva Kisterenyéig a 21-es főúton, majd Kisterenyén át a 23-as úton megérkezünk Nemti községbe, Nemti végén pedig letérünk Szuha-Mátraalmás irányába. Szuha községen áthajtva, egy nem túl jó minőségű úton haladva néhány perc alatt megérkezünk egy meredek, viszonylag szerpentines, de szép útszakaszon Mátraalmás, a valamikori Szuhahuta gyönyörűen felújított főterére.

Itt a Község közösségi épülete előtt le tudunk parkolni a személygépkocsival.

Érkezés Mátraalmás főterére (központjába): 8 óra és 8 óra 20 perc között

Egy rövid eligazítás és a tér megtekintése után kezdődik a túra

A túra útvonala és egyéb információk:

A túra körtúra jellegű.

A táv hossza 12 km, a szintemelkedés 500 m.

Nehézsége: technikai nehézség nincs benne, közepes túra, közepes szintemelkedéssel.

A szintemelkedés döntő hányadát a túra első, nagyjából 3-4 km-es szakaszán teljesítjük. A Galyavárra tartó útvonal eléggé meredek, hirtelen jellegű, ahol néhány esetben a kezek segítségére is szükség lehet.

Mátraalmás főteréről kiindulva a kék+ jelzésen, majd erről letérve a piros háromszög meredek jelzésén felkaptatunk Galyavárra.

Galyavár egy sziklás, szép kilátással bíró hely, amely néhány kilométerre található a Mátra főgerincétől.

Egy kis információ utunk első állomásáról.

Galyavár: Magyarország mai területének legmagasabban fekvő várhelye, a Galyatető északnyugati nyúlványára épült 837 méter tengerszint feletti magasságban. A várat Galyatetővel egy 820 méter magas nyereg köt össze, a többi oldalon körülbelül 250 méter magas meredek lejtők határolják.

A vár maradvány déli végén található első gerincet átvágó árok és az északi sziklás végződés között a távolság 250 méter. A vár déli végétől az északi véget alkotó szikláig a keleti lejtőn egykori palánk nyomvonala látható. A várat délről két egymást követő árok határolja, ami után három várrész következik. Az első várrész 76 méter hosszú és 18 méter széles, amit több árok és terasz választ el az 50 méter hosszú és 15 méter széles második várrésztől, ami egy 3-4 méteres sziklatörésben végződik. Ezután következik a 40 méter hosszú harmadik várrész, amely északon a vár végét alkotó sziklában végződik.

Galyavárról semmilyen történelmi adat nincs, azonban feltételezik, hogy a középkorban használták, megerősítették a korábbi időkben épült sáncokat.

Galyavárról egy szép, bükkös erdőrészen keresztül a piros kör jelzését követve felgyalogolunk a Mátra főgerincére, ahonnan is balra fordulva, az országos kék jelzését követve megérkezünk utunk második állomására, Galyatetőre.

Galyatető kis hazánk második legmagasabb pontja. Itt megtekinthetjük a felújított és megmagasított kilátót, illetve elvégezhetjük a nemrég megépített turistacentrumban az ügyes-bajos dolgainkat is.

Innen az országos kék jelzést követve, egy kilátópontot beiktatva megérkezünk Mátraszentlászlóra. Mátraszentlászló Magyarország legmagasabban fekvő településének számít.

Mátraszentlászló felső végén letérünk az OKT kék sávjáról - egy rövid szakaszon érintjük a Mátrabérc teljesítménytúra útvonalát is – majd a kék+ jelzésére térve megkezdjük tulajdonképpeni névadó utunkat, a Smíró Feri útját.

Smíró Feri Mátraszentlászlói lakos volt, aki Mátraalmásra nősült, ezen oknál fogva ügyes-bajos dolgának intézése közepette gyakran tette meg gyalog a Mátraalmás-Mátraszentlászló közötti útszakaszt, ami a két település között, gyakorlatilag a legrövidebb útvonalat jelenti.

Gyönyörű erdőrészeken megyünk keresztül, ahol több esetben is érintjük, illetve átkelünk az erre csordogáló patakon is.

Utunk egy kis részén érintjük a valamikori, Mátramindszent vasútállomásról kiinduló, lóvontatású, a kitermelt fa elszállítására létrehozott kisvasút nyomvonalát is.

Utunk végén, viszonylag kényelmes útvonalon visszaérkezünk a túránk kiindulópontjához, Mátraalmás főterére.

Útközben vízlelőhely, forrás nem található, folyadékot Galyatetőn, illetve Mátraszentlászlón  vételezhetünk. Élelmiszert mindenki a saját igényeinek s fogyasztásának megfelelően hozzon magával!

Szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu