Medves-vidéki dupla

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2019-08-17
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
17,9 km
Szint:
670 m
Tájegység:
Karancs-Medves vidéke
Útvonal:
Bárna – Szér-kő – Vízálló-dűlő – Meleg-hegy – Tajti-víztározó – (rövidítés Ceredre 10,7 km; 320m) – Vecseklő – Mária-forrás – Herceg-kő – Medves-fennsík – Somoskő (Ceredi indulással 13,0 km; 350m)

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete a Tarjáni Szabadidősport Klub EFOP-1-8-6-2017-00004 projektje keretében nyílt gyalogtúrát hirdet 2019. augusztus 17-ére, szombatra.

 

Találkozó a salgótarjáni távolsági autóbusz-állomáson, a 6.25-kor Bárnára induló busznál, vagy a bárnai major megállóban 7.00 óráig. Lehetőség lesz Ceredről is indulni (13,0 km/350 m), ez esetben a Tajti-víztározó melletti kilátónál kell bevárni a csapatot, akik várhatóan 9.30-kor érnek oda! Busz indul Salgótarjánból Ceredre 6.35-kor, érkezik 7.14-kor. Várható célba érkezés Somoskőre 16.00 körül.

 

Mindenkit szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 

A túra bemutatása:

Látványos átkelő-túra a Medves vidékének keleti részén.

A túra része a „25 év – 25 helyszín” mozgalomnak!

Túránk során a bárnai Szér-követ a látványos homokkő alakzata felől közelítjük meg. Száraz idő esetén itt fel is mászunk a csúcsra, esőben (vagy eső után) viszont a patakot követve érjük el a Vízálló-dűlőt. Innen egy kicsit az országúton haladunk, majd átlépve az államhatárt, virágokkal borított réteken érkezünk a Medvesalja egyik magaslatához, a Meleg-hegyhez. (Ember magasságú ökörfarkkórók hada kísérte itt utunkat pár éve!) Innen a tóhoz ereszkedünk, majd a mellette lévő dombon álló Tamáshegyi-kilátónál megpihenünk. Vecseklőn Petőfi emlékhelyét érintve, fordulunk a hegy irányába, a csodatévő Mária-forrás kegyhelyére tartunk. Nyáron a szemek elől rejtőzködő Herceg-kő lesz következő állomásunk, itt már 560 méter magasságban leszünk a tenger szintjétől a vecseklői 290 méterhez képest. A Medves-fennsíkon lépjük át újra két ország határát, a panorámát uraló két végvárunk látványával. Medvespuszta romjain át, a Losonczy Anna pihenőt érintve érkezünk a somoskői Bakancsosba, ahol szomjunkat olthatjuk az út végén!

Szükséges felszerelés:

túrabakancs, (igény esetén) túrabot, ivóvíz, élelem, időjárásnak megfelelő öltözék

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu