Becske környéke

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2021-11-06
Túravezető:
Félegyházi Éva
Táv:
15 km
Szint:
400 m
Útvonal:
Becske sztupa – Szandaváralja – Szandavár Várhegy – Becske

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2021. november 6-ára, szombatra.
Találkozó 8.50-9.00 között Becskén, a sztúpa előtti parkolónál.

A túra autós túra, a Facebookon a Zöld Út Természetjárók egyesülete eseményénél, illetve a Tibi a Zutéból csoportban tudtok útitársakat keresni.

Mindenkit szeretettel vár Félegyházi Éva túravezető!

 

A túra részletesebb bemutatása:

Először megnézzük a Sztupát, majd elmegyünk a központba kocsival, és ott fogunk parkolni. Akinek van OKT füzete, hozza magával, mert pecsételős helyeken fogunk járni.
 
Megnézzük a:
 
Kicsi buddhista sztúpát a Cserhát vonulatai közt
Magyarország harmadik, nyilvánosan látogatható, egyben legkisebb buddhista sztúpája a Cserhát dombjai közt megbújó Becske feletti kis magaslaton áll. A 2008-ban épült, vakítóan fehérre festett Megvilágosodás-sztúpa kiváló hely nyugodt szemlélődésre nógrádi kirándulásaink során.
 
A Megvilágosodás sztúpa látogatása
A Láma Ole Nydahl alapította magyarországi Gyémánt Út buddhista közösség 1998-ban vásárolt Becske mellett egy 50 hektáros területet, melyen a Hamburgba tervezett sztúpa építésének meghiúsulása után 2008-ban kilenc hét alatt építették meg a falu felett magasló domb tetején. 2008 szeptember 14-én avatta fel a sztúpát Serab Gyalcen rinpocse és Láma Ole Nydahl sok száz buddhista gyakorló és támogató jelenlétében.
A becskei elvonulási központ fontos szerepet tölt be a Gyémánt Út közösség életében. A hétvégék meditációs programokkal, munkával töltött aktivitásokkal telnek, és minden nyáron egy hatalmas, több ezer fős nyári kurzus színhelye a központ, ahol Láma Ole Nydahl is személyesen tart előadásokat.
A Csiga-hegyen álló sztúpát a Petőfi Sándor utca végén lévő parkolóból keskeny, kövezett szerpentinúton közelíthetjük meg. A kilenc méter magas, fehérre festett négyszögletes alapú építmény Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi. A sztúpát világnézetre és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül bárki meglátogathatja. A buddhista hagyományok szerint a sztúpát jobb kezünk irányába járjuk körbe háromszor, közben jó kívánságokat, jó szándékunkat fogalmazunk meg.
A sztúpa felső részében aranyozott, ülő Buddha-szobor látható. Az építmény mögötti domboldalt behálózzák a fák közti imazászlók, tájékoztató táblákon adnak felvilágosítást a magyarországi buddhista életről, a legfőbb tanítókról.
 
Szandai várat
A Cserhát közepén, a messziről látható, jellegzetes, kettős csúcsú Szanda-hegy keleti kúpján állnak Szanda várának romjai. A Szandaváraljáról könnyű túrával, az Országos Kéktúrán át megközelíthető Vár-hegy vulkanikus szirtjein magasló Szandavár mellől parádés kilátás nyílik szinte egész Palócföldre.
Szanda vára az 527 m magas vulkanikus eredetű andezit csúcson áll, a ma látható romok egy kopár szirten foglalnak helyet. A legmagasabb ponton az öregtorony falmaradványa meredezik 7-8 m magasra. Ezen kívül csak különböző helyiségek alapjai láthatóak. Az andezitkúp keleti letörésén a viharvert magyar zászló mellől elragadó panoráma nyílik a nógrádi vidékre, a Cserhát vonulataira, mögötte a Mátra csúcsaira. A Szanda-hegy szomszédos csúcsán is állt valaha egy kisebb erődítmény, de ennek ma már a nyomait sem láthatjuk, ráadásul a nyugati hegyet kettészelte a felszíni kőfejtő.
A vár a tatárjárás után épült, valószínűleg IV. Béla uralkodása alatt királyi várként. Zsigmond király 1387-ben adományozta a Csetneki famíliának, majd két évre rá a Pásztói család lett a tulajdonos. Birtokosai a későbbi időkben is sűrűn cserélődtek, majd a végvári harcok idején, 1546-ban a török foglalta el. 1551-ben Horváth Bertalan gyarmati várparancsnok meglepetésszerű éjjeli támadással visszafoglalta. A legenda szerint egy magyar rab beleejtette a vödrét a várkútba, és lemászva érte alagútra bukkant, amely a vár borospincéjébe vezetett. Innen sikerült kiszöknie, és a balassagyarmati vitézekkel tért vissza. Mivel a magyarok nem tudták megtartani a várat, lerombolták és visszavonultak. A törökök valamennyire kijavították a falakat, de 1596-ban ők is elhagyták. ezután a vár hadi szerepe megszűnt, állaga lassan leromlott és az enyészetté vált.
 
Mária Forrást.
 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu