Lélekvándorló

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-02-11
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
13,5 km
Szint:
600 m
Útvonal:
Szentlélek – Nagy-Hetemér, sziklaeresz – Kis-Hetemér – Köpüs-forrás – Köpüs-kő – Örvény-kő – Magas-kő – Buzgó-kő – Nagy-Katicsány – Odvas-kő – Odvaskői-barlangszállás – Csondró-völgy – Cakó-kő – Látó-kő – Szentlélek

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. február 11-ére, szombatra.

Indulás és utazás:

Megközelítés autós csapatokkal. Kérem, amelyik autósnál lesz szabad hely, jelezze azt a megfelelő fórumon! (facebook, e-mail, telefon a szokásos útitársaknak, stb.) Köszönöm!
Az indulás/érkezés helyszíne: (Bükk)Szentlélek, a kolostorrom felé vezető bekötő út melletti parkoló
Optimális útvonal Salgótarjánból: Salgótarján, Fő tér – Mátraszele – Nádújfalu – Pétervására – Tarnalelesz – Egercsehi – Bélapátfalva – Nagyvisnyó – Mályinka – Szentléleki (2513-as) út – Szentlélek. 92 km 1’56”
https://en.mapy.cz/s/konopafufo
Salgótarján Fő térről 7 órakor indulunk az autókkal.
A gyalogtúra 9.15-kor indul, időtartama becslés szerint 6,5-7 órát vesz majd igénybe.
A hazaérkezést (Salgótarján) 18.00 - 19.00 óra között tervezem.

Leírás:
Szó sincs arról, hogy a túra címének adott ”Lélekvándorlást” túl kellene misztifikálnunk! smile Csupán túránk kiindulópontjára utal a szó… Tehát aki lelkét éppen itt szeretné átköltöztetni egy másik testbe, annak csalódást kell okozzak. Lélekvesztésünk sem lesz szerintem, legfeljebb lélekemelő a táj szépsége.
Gyaloglásunk során ismert és kevésbé járt helyeken vetjük meg a lábunkat, „jó szokásom” szerint el-elhagyva a turistautat. A Nagy-Hetemér sziklaeresze, a Köpűs-kő sziklaháta vagy a Magas-kő vastag avarral szórt erdei útja is utóbbiak közé tartozik. Pára- és rétegfelhőmentes időben akár a Zempléni-hegységet Tokajjal vagy a Magas-Tátra havas csúcsait is megpillanthatjuk!
Első vízvételi lehetőségünk utunk háromnegyedénél lesz, az Odvas-kő alatti Ámor-forrásnál.
https://en.mapy.cz/s/konefadele (tájékoztató jellegű!)
[Ha a hegyi út járhatatlansága miatt (jég, nagy hó) csak Mályinkáig jutunk „B” túratervet tűzök ki:
Mályinka – Szőlő-kő – Dédesvár – Kisvár – Kemesnye-bérc – Mályinka (12,9km 750m szk. fel/le) https://en.mapy.cz/s/numalacosa ]
A gyalogtúra közepes pluszos nehézségi szintű, a rendszeresen gyalogtúrázóknak nem kell hozzá nagy erőfeszítés, csak a kellemes elfáradás garantált!
Talán a legkimerítőbb az utolsó 3,5 kilométer lesz, amikor is a Csondró-völgyből a szentléleki célig megtesszük a napi szintemelkedés felét.
Jelzett és jelzetlen turistautakon járunk majd, úgy nagyjából fele-fele arányban.
Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott, jól recézett talpú túrabakancs; időjárásnak megfelelő öltözet; túrabot; elegendő élelem és folyadék.
A túrán saját felelősségedre veszel részt!
Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu