Nyugdíjas túra '23 ősz

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-10-25
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
18,5 km
Szint:
280 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Mátraháza – Veronika-rét – Sor-kő (Erdőrezervátum) – Gabi-halála – Petőfi-forrás – Hurok-út – Szállás-hegy – Fiú- Marhád – Ilona-völgyi-vízesés – Fekete-tó – Szent István-csevicekút – Ilona-völgy – Parádfürdő

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. október 25-ére, szerdára.

Találkozó 7.55-kor Parádfürdőn a buszmegállóban.

Mindenkit szerettel vár Vincze Gábor túravezető!

 

Indulás és utazás:

Autós csapatokat szervezzetek a Parádfürdőre való utazáshoz, a tömegközlekedés alkalmatlansága miatt!
Parádfürdőről a 8.02-kor Gyöngyös (Budapest) felé induló busszal utazunk Mátraházára. A túra 8.40-kor indul a mátraházai buszmegállótól, nagyjából 6,5 órát vesz igénybe (7,5 – a Fekete-tói kitéréssel).

Leírás:

A hegység egyik leglátványosabb turistaútján vezető útvonalon, számos nevezetességet érintve érkezünk a Károlyiak egykori birtokára.
A „Nyugdíjas túra” minden évben más-más évszakban kerül megrendezésre, most az ősz van soron. Neve hétköznapi lebonyolítása miatt alakult ki, de kifejezetten várom a fiatalabb korosztály részvételét is!

Mátraházán régi jó szokásunkhoz híven először az elgondolkodtatóan szép kerámiaképekkel ékesített Naphimnusz Parkot járjuk körbe. A „Déli” sípályán esünk túl az aznapi szintemelkedés jelentős részén (a Kéktúra régi nyomvonalán), ezek után szinte csak lejtmenetben lesz részünk. A meredek kaptatót elhagyva már az Alsó-Pince út kényelmes szekérútján sétálunk. Itt elhaladunk első szomjoltó helyünk – Tündi-forrás –, egy elhagyatott síugrósánc és egy kőtenger mellett. Utunk északi részére érve a Sor-köveknél kezdődik a túra leglátványosabb szakasza. Sajnos ezt a turistautat megszüntetésre ítélték, természetvédelmi okokra hivatkozva! Most még szeretnék végig menni rajta, - talán utoljára így szervezett formában! Egy erdőrezervátumba érve – olykor kidőlt fákat kerülve – jobbról-balról sorjáznak a sziklaszirtek, s mindezek mellett páratlan panorámában lesz részünk! Egyik szirtre általában ki szoktunk térni nézelődni egy kicsit. A Gabi-halála név egy szomorú eseményről emlékezik, mégis, mi rendre vidámságot csempészünk a környékre, így érve le a kellemes pihenőhelynek bizonyuló Pisztrángos-tóhoz. Itt a Nagy (Petőfi)-forrásból ismét megtölthetjük kulacsunkat. Rövid pihenő után 20 perc kényelmes séta után kitérünk az egyedi kilátást kínáló Szállás-hegy szikláihoz. A folytatásban szép szálfákkal övezett kényelmes erdei úton egy pontról még a felettünk trónoló Sas-kő turista emlékművét is megpillanthatjuk, míg el nem érjük a Disznókői elágazást. A tarvágásnak „köszönhetően” itt hosszan feltűnik a bérc vonulata. Esős idő után csúszós, de látványos szakasz következik 700 méteren át. A két patak összefolyásától aztán egészen a vízesés fölé érve pihentető, lapos szakasz jön. Az Ilona-vízesés tövébe való lejutás nagyobb koncentrációt igényel, de éppen ezért mindenki kiválóan veszi az akadályt. Magyarország legmagasabb természetes víz zuhatagját (7 m) mögöttünk hagyva átvágunk az erdőn, hogy megnézzük a páratlan hangulatú Fekete-tavat.

Az Ilona-völgyben a Károlyiak által ültetett gesztenyefasor kíséretében érkezünk a Szent István-csevicekúthoz, ahol megpihenünk. A kellemes sétaútról a folytatásban még kitérünk átölelni a Mária képoszlop óriási fáját, és átjárjuk a Vaskapu-ereszke kis barlangját is. Parádfürdőn aztán véget ér laza túránk, aznap elért tszf. legmagasabb pontunkról – ami 800 méter – 220 méterre ereszkedtünk.

A túra a könnyű és közepes nehézségi szint között van. Csak a gyaloglás hossza és egy-két meredekebb lejtmenet okozhat gondot, kevésbé aktív túrázóknak is ajánlom.

Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot a bizonytalan léptűeknek, elegendő élelem és folyadék.

A túrán saját felelősségedre veszel részt!

Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu