Dömösi körtúra

Kategória
** Rövid túra
Dátum:
2022-09-24
Túravezető:
Félegyházi Éva
Táv:
14 km
Szint:
500 m
Tájegység:
Visegrádi-hegység
Útvonal:
Dömös – Rám-szakadék, Dömösi prépostsági romok – Dömös
IDŐPONT VÁLTOZÁS!!!!!

Mivel szeptember 25-ére, vasárnapra elég pocsék időt mond, így SZOMBATON, 24-én LESZ A TÚRA Dömösről a Rám-szakadékon keresztül Dobogókőre és körben vissza Dömösre. A túra 14 km és körülbelül 500 méter szintemelkedés van benne. Az útvonal technikás, vannak láncok, létrák, sziklák. Túrabakancs és összecsukható túrabot fontos, főleg a lefelé úton. Az M3-on 1 óra 44 perc az útvonal; ha valaki komppal szeretne jönni, az úgy időben több.

A túra jellege:

A Rám-szakadék végigjárása maximális odafigyelést igényel, a sziklás, több helyen csúszós talajon meredeken kapaszkodunk a szurdokban. Biztonságos fém korlátok, létrák segítik a feljutást. A turistajelzések egyértelműek, a jelzett útról letérni szigorúan tilos és valóban életveszélyes! A túra azonban még a tapasztalatlanabb kirándulók részére sem különösebben nehéz, 10 éven felüli gyerekeket is bátran vihetünk, imádni fogják a mászást, a változatos útvonalat. A szurdok csak egy irányban, felfelé járható! Jó időben, hétvégén rengeteg túratársra számítsunk, a létráknál, a kapaszkodósabb részeknél akár sorállás is kialakulhat. Megfelelő túrabakancs viselése erősen ajánlott! A helyes lábbeli megválasztása mellett ugyanolyan fontos, hogy speciális zokni védje lábunkat, így megelőzhetőek az esetleges vízhólyagok, és a túrázás is meglepően kényelmesebbé válik. A szurdokban több helyen mindkét kézzel kapaszkodnunk kell, ezért mindenképpen legyen szabad a kezünk, egy praktikus kis túra hátizsák fontos kísérője túránknak. A túra második felében kényelmes, jelzett turistautakon, ösvényeken érünk vissza a faluba. A szurdok sajátságos, hűvös mikroklímája miatt elengedhetetlen és rendkívül hasznos egy jó minőségű, kellően meleg, a mozgást nem akadályozó polárdzseki.

Kiindulópont: Dömös, Duna-parti település, Visegrádtól 7 kilométerre
a 11-es főút mellett. Nagy, fizetős parkoló a községháza előtti téren. Napijegy: 1.000 Ft, 250 Ft/óra. A templom melletti parkoló is díjköteles!

Tömegközlekedés: Autóbuszmegálló a templom előtt. 880-as Volánbusz járat, Újpest-Városkaputól Esztergomig. Vonattal a Nyugati pályaudvarból induló szobi járattal Dömösi átkelés nevű megállóig (csak április - október), majd komppal át a Dunán Dömösre, onnan a S és a Z jelzésen a nagy parkolóig.
Találkozunk Dömös nagy parkolójában 8.45-9.00 között.

Kérek mindenkit, aki jön, hogy jelezze, ha van hely az autójában vagy nincs helye, azt is (telefonon, személyesen, Facebookon, a hírlevélre válaszolva...).

Várok mindenkit szeretettel ?
Félegyházi Éva
túravezető

 
 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu