• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Korponai kitérők

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2023-03-04
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
12,7 km
Szint:
520 m

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2023. március 4-ére, szombatra.

5 különálló gyalogtúra, az alábbi szakaszokból áll:

1. túra: Fehérkúti Kőaszony (Príbelce, Kamenná žena), 3,6 km 160 m szintemelkedéssel

2. túra: Fehérkúti homokkőbánya (Príbelce, Holica), 0,2 km

3. túra: Csáb (Čebovce), Krehora, 2,5 km 60 m szintemelkedéssel

4. túra: Szuhány, Trombita-kő (Sucháň, Trúbiaci kameň), 3,0 km 120 m szintemelkedéssel

5. túra: Apafalvai-kilátó (Rozhl’adňa Opavská hora), 3,4 km 180 m szintemelkedéssel

 Indulás és utazás:

Megközelítés autós csapatokkal. Kérem, amelyik autósnál lesz szabad hely, jelezze azt a megfelelő fórumon! (facebook, e-mail, telefon a szokásos útitársaknak, stb.) Köszönöm!

Az indulás/érkezés helyszíneit csak konvojban tudjuk megközelíteni, hogy ne veszítsük el egymást, ugyanis ezek nagy része településektől távol esik! Mellékelek térkép linkeket.

① Az első helyszínt Salgótarjánból Ráróspusztai határátkeléssel, Alsósztregován (Dolná Strehová) és Nagykürtösön (Veľký Krtíš) át közelítjük meg. (54km; 1’05’’)
https://en.mapy.cz/s/cemakorapu

② Ezután bemegyünk a faluba (Príbelce) a homokbányához. (2,7km; 0’03’’)
https://en.mapy.cz/s/dasavabeko

③ Csábot (Čebovce) érintve észak felé tartunk szűk 5 kilométert az elágazástól. (8,5km; 0’09’’)
https://en.mapy.cz/s/bofenareju

④ Ugyanezen az úton autózunk tovább. (4,7km; 0’04’’)
https://en.mapy.cz/s/hojejogede

⑤ A negyedik gyalogtúra után visszafordulunk és Csábnál a főútra rátérve jobbra tartunk Apafalvaig (Opava)
https://en.mapy.cz/s/gejakodeno

Hazafelé Balassagyarmat irányába javaslom az utat a Salgótarjánba tartóknak. (68km; 1’10’’) https://en.mapy.cz/s/modamameha

Salgótarján Fő térről kb. 8 órakor indulunk az autókkal. Az első gyalogtúra kb. 9.15 órakor indul. A hazaérkezést (Salgótarján) 17.00 - 19.00 óra között tervezem.

Leírás:

Sok lesz az autó ajtócsapkodás… smile Öt apró túrát teszünk, öt helyszínen.

Íme a menü:

① A Fehérkút falutól északra található érdekes természeti emléket, a Kőasszonyt keressük fel elsőnek. Ez egy több mint 4 m magas kőzetképződmény, amelyet andezit vulkáni kőzet szelektív mállása hozott létre. A közelében van még két hasonló szikla, de ezek csak körülbelül 1 m magasságot érnek el.

② Az egykori homokbánya Fehérkút község északnyugati szélén oktatási és tudományos kutatási szempontból Dél-Szlovákia egyik legértékesebb helyszíne. Ezt a helyet a tengeri kagylók, haslábúak, korallok, de mindenekelőtt cápafogak rendkívül gazdag kövületei jellemzik. Sok százat találtak már itt, és még mindig találnak egyre többet. A
tenger egykori jelenlétére utaló leletek azonban nem a homokbánya egyetlen vonzerejét jelentik. Többek között megemlíthető magának a helynek a szépsége, amelyet egy lenyűgöző sziklafal alkot, jól látható üledékes kőzetréteggel.

③ A tudományos és esztétikai célból 1992 óta védett sziklaalakzatról szép kilátás nyílik az alattunk elterülő völgyre és szemben az egykori várnak (Zöldvár, Zelený hrad) helyet adó dombokra.

④ A Trombita-kő (Sucháň, Trúbiaci kameň) egy körülbelül 3,5 m hosszú, 2,5 m széles és 1 m magas andezit szikla, melyben két lyuk, vésett számok (1794 vagy 1194) és egy vésett domborzati térkép található. A felső lyukba fújás után hang jön ki a második lyukból, ami széles területen visszhangzik. Közvetett bizonyítéka a törökök Hontban való
jelenlétének. A falu körül kialakult rejtélyes hangjelző hálózat tudományos magyarázata még nem történt meg.
Ennek kapcsán elgondolkodtató Nagykürtös városának elnevezése is…

⑤ A fából készült kilátótoronyból szép időben csodálatos körpanorámában lehet részünk. Azért, hogy a szikla itt se maradjon ki a látnivalókból, a Dacsókeszi (Kosihovce) melletti Kő-hegyet (Kamenný vrch) vizslathatjuk másfél kilométerre légvonalban keletre. smile

A gyalogtúra közepes nehézségi szintű, a rendszeresen gyalogtúrázóknak nem kell hozzá nagy erőfeszítés, csak a kellemes elfáradás garantált!
Lesznek meredek kaptatók is, de rövid távokon. Nagyrészt jelzetlen utakon, ösvényeken, patakmeder mellett járunk majd.

Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott, jól recézett talpú túrabakancs; időjárásnak megfelelő öltözet; túrabot; elegendő élelem és folyadék. A határátlépéshez személyi iratok; vásárláshoz euró.

A túrán saját felelősségedre veszel részt! Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu