• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Kör a kereszten

Kategória
**** Hosszú túra
Dátum:
2023-05-07
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
19,2 km
Szint:
490 m
Útvonal:
Ipolytarnóc, vasútállomás – Árkos – Kilencfenyő – Nagy-völgy – Gerenda-bérc – Nagy-Hallgató – Mucsényi-barlang – Gyertyánkő-oldal – Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont – Ipolytarnóc, vasútállomás

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát szervez 2023. május 7-ére, vasárnapra.

 

 

https://en.mapy.cz/s/dutopevefo

 

Indulás és utazás:

Megközelítés autós csapatokkal vagy autóbusszal. Kérem, amelyik autósnál lesz szabad hely, jelezze azt a megfelelő fórumon! (facebook, e-mail, telefon a szokásos útitársaknak, stb.) Köszönöm!

A busz 7.45-kor indul a salgótarjáni autóbusz-állomásról, a Balassagyarmatira kell felszállni és Litkén átszállni az Ipolytarnócra tartóra. Visszafelé a 16.35-kor indulót kell elérni.

Az indulás/érkezés helyszíne: Ipolytarnóc, vasútállomás.

A gyalogtúra 8.45 órakor indul, időtartama becslés szerint 7 – 7,5 órát vesz majd igénybe.

A hazaérkezést (Salgótarján) 17.00 - 17.30 óra között tervezem.

 

Leírás:

Amikor szabadon járhatóvá vált a magyar-szlovák államhatár, pár éven belül turistautat létesítettek a nyomvonalán. Az Ipolytarnócot a Karancs csúcsával összekötő zöld jelzés vetélytársat kapott, az addig sem túl sűrűn járt útvonal kezdett egyre jobban elhagyatottá válni. Mi, akik a turistautak karbantartásával foglalkozunk első blikkre úgy döntöttünk, hogy nincs már értelme felújítani az immár zöld kereszt jelzésképre változtatott gyalogutat. De még mielőtt töröltük volna még a térképről is, rászántunk egy kis időt és bejártuk. Akadtak igen-igen járhatatlanná vált részek, követhetetlen szakaszok. Egyes részeken viszont olyan megkapó tájrészletek tárultak elénk, hogy kisebb-nagyobb módosításokkal érdemesnek tartottuk az útvonal részbeni felújítását.

2022-ben az MTSZ jelzésfestés pályázatának keretein belül a ZÚTE önkéntesei nem kis munkával felújították a ma járható szakaszt, és Karancslapujtő irányából összekötötték a falut a Nagyromhányi-kilátóval.

Így született újjá mai túránk útvonalának egy része. Továbbra sem taposnak mélyutat a turisták ezen a tájon, kevesen ismerik ezt a helyet. Éppen ezért gondoltam, hogy egy egyesületi túrán járjuk be ezt a részt, legalább Mi „helyiek” leljük örömünket a tavaszi cserháti tájban. Nem utolsósorban abban is reménykedem, hogy a résztvevők majd hírét viszik ennek a helynek! Jó szokásomtól eltérően most terveim szerint végig jelzett turistautakon járunk majd.

Találkozunk majd a sarjadó füvet legelésző háziállatokkal, virágaikat bontogató gyümölcsfákkal, a régi tanyavilág magára maradt emlékeivel. Különlegesség a Mucsényi-barlang, melyet a határ túloldalán látogatunk meg. A 12 méter hosszú barlang egy elszenesedett fatörzs kimállásával keletkezett.

 

A gyalogtúra közepes nehézségi szintű, a rendszeresen gyalogtúrázóknak nem kell hozzá nagy erőfeszítés, csak a kellemes elfáradás garantált!

A legkimerítőbb rész a Gerenda-bércen vár ránk, ahol a völgyből 2,4 kilométeren 200 méter szintet küzdünk le a Nagy-Hallgatóig. Azért ez sem egy Everest… ?

Folyadékot hozzatok bőven, vízvételi lehetőség nem lesz!

 

Ajánlott felszerelés a túrához: bejáratott, jól recézett talpú túrabakancs; időjárásnak megfelelő öltözet; túrabot; elegendő élelem és folyadék.

A túrán saját felelősségedre veszel részt!

Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu