• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Szép vidéken, két keréken

Kategória
**** Hosszú túra
Dátum:
2024-05-25
Túravezető:
Vincze Gábor
Táv:
66,0 km
Szint:
450 m
Útvonal:
Salgótarján – Karancskeszi – Litke – Ipolytarnóci Ősmaradványok TT – Rapp (Rapovce) – Mucsény (Mučín) – Fülekpilis (Pleš) – Galambpuszta (Galamba) – Csákányháza (Čakanovce) – Somoskőújfalu – Salgótarján

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt kerékpáros túrát hirdet 2024. május 25-ére, szombatra.

Tájegység: Karancs-vidék; Mucsényi-dombság

 

Alapvetően napsütéses időjárást jeleznek előre szombatra, de zápor-zivatar előfordulhat! Ezért esőkabát legyen mindenkinél.
A felázott talaj miatt módosítom az útvonalat, kihagyjuk a Fülekpilis és Rátkai elágazás közötti földutat!!! Helyette Terbeléd - Felső-Bábipuszta - Rátkapuszta útvonalon kerülünk, ami nagyjából 1,5 km pluszt jelent, viszont kevesebb lesz cserébe az emelkedő. Ja, és közben van egy jó kis cukrászda...

 

Útvonal:

https://en.mapy.cz/s/heburupora + https://en.mapy.cz/s/hecupomepo + https://en.mapy.cz/s/mehecuhado

 

A túra egész napos, tartós esőzés esetén el lesz napolva!!! Erről a túrát megelőző napon értesítek mindenkit a https://www.facebook.com/ZoldUtTE oldalon.

 

Indulás és utazás:

Az indulás/érkezés helyszíne: Salgótarjánban, a Fő téren (Förster-szobor). Az autóval érkezők itt le tudnak parkolni.

A kerékpáros túra 8 órakor indul, időtartama becslés szerint 7–8 órát vesz majd igénybe a pihenőidők hosszától függően.

A hazaérkezést (Salgótarján) 15.00 - 16.00 között tervezem.

 

Leírás:

Második alkalommal szervez a ZÚTE kerékpáros túrát!

Senkit ne rettentsen el a táv hossza, kerékpárral nem olyan vészes az! smile A szintemelkedések is szépen eloszlanak, egyedül a Fülekpilis és a Rátkai elágazás közötti földút lehet nehezebb terep.

Nem lesznek kiközösítve azok sem, akik elektromos rásegítést használnak drótszamarukon! Rájuk majd egy külön feladat vár, - annyit megsúgok, hogy legyen náluk Euro bőven! smile

Tulajdonképpen vehetjük bicajozásunkat Karancskerülő túrának, mert becses hegyünket járjuk nagy ívben körbe! Amúgy tipikus cserháti táj vár ránk. Dimbes-dombos, patakpartos, tavaszi színpompában terpeszkedő mezőkkel, madárdalos erdőkkel.

Utunk azon részeit, ahol éppen az rendelkezésünkre áll, kerékpárúton tesszük meg. Sajnos a kijelölt kerékpáros útvonalak sok helyen csupán az autóútra felfestett piktogramokat jelentik, ami a gyakorlatban nem jelent biztonságosabb közlekedést. Nem tartozik az építészeti remekművek sorába a karancsaljai „hullámpálya” sem! smile

A Dobroda-patak völgyének kisebb-nagyobb falvainak felfűzése után érkezünk Litkére. Északi irányba fordulva tőlünk bal kézre már az Ipoly ártere, távolabb a Korponai-fennsík látványa kísér minket. Első nagyobb pihenőnk Ipolytarnócon lesz, ahol meglátogatjuk az Ősmaradványok TT bemutatóhelyét. Ide 11.30-ra jelentkeztem be. A belépés nem kötelező, a kint maradottakra egy órás szabadfoglalkozás vár.

Mielőtt még átgurulunk az országhatáron felkereshetjük az Ipoly partján álló Trianoni határkövet.

A többségében magyarok lakta (53%) Kalonda szélső házainál tekerünk el, aztán pár perc múltán megérkezünk Rappra. Az útelágazásnál jobbra a Szent Márton templomot, balra a Coburg-kúriát pilantjuk meg. 2007 óta van itt termálfürdő is, de ezt talán majd egy következő túrán érintjük. Jobbra kanyarodunk a kevésbé forgalmas Mucsényi-dombság alsórendű útjaira. Mielőtt még tovább tekernénk, beülünk egy frissítő italra a sarki talponállóba. smile A következő felkeresett település Mucsény lesz. 1910-ben még 97%-os magyarsága mára 11%-ra apadt. Különösebb látnivalóról nem szól a fáma, de apróbb érdekességeket biztosan felfedezünk. Nem is gondolná az utazó, hogy hamarosan elérjük a Pilist! Talán ez a legészakibb ilyen nevű település, légvonalban 90 kilométerre a névadó hegységtől! Fülekpilis után következik a „rázós” szakasz. Száraz időben nem lesz gond, de felázott talaj esetén meggyűlhet bajunk a dombon átívelő 2,4 kilométeres földúton! A tavalyi túrán résztvevőknek már ismert Galambpusztára már újra aszfalton érkezünk. Az út menti Fájdalmas Szűz Mária-kápolna és környéke évről évre szebbé válik, amit érdemes lesz körbejárnunk. Egy meredek dombot átszelve Csákányháza következik. Túlnyomó többségben (73%) magyar nemzetiségű a lakossága, bár ennek nagy része (58%) a roma etnikumhoz tartozik. (Itt csapatunkat tavaly „ufónak” vélték… smile)

Hamarosan rátérünk a forgalmas 71-es útra, majd Sátorosbánya-Bikkrét után érjük el az országhatárt. E közben még kitérhetünk egy érdekes természeti attrakcióhoz, a Kőszoba-gödréhez. Persze ehhez töretlen lelkesedés szükségeltetik, nem pedig a hazarohanás vágya!

Somoskőújfalutól a salgótarjáni Beszterce-lakótelepig még mindig résen kell lennünk a bennünket előző járműveket illetően, de aztán a célig már újra kerékpárúton gurulhatunk.

A nógrádi megyeszékhelyen zárjuk karikázó körünket, remélhetőleg minden résztvevő teljes megelégedésével! smile

 

A kerékpáros túra közepes nehézségi szintű, megfelelően felszerelt járművel (váltók, jó fékek, kényelmes nyereg) nem kell hozzá nagy erőfeszítés!

Folyadéktároló (kulacs) legyen nálatok, hogy útközben is tudjatok inni!

 

Ajánlott felszerelés a túrához: megfelelően felkészített kerékpár; kényelmes sportcipő; időjárásnak megfelelő öltözet (nem feltétel a tipikus kerékpáros öltözet); szerszámok defekt és hibaelhárításhoz; elegendő élelem és folyadék. Legyen nálatok a személyazonosságot igazoló okmány és legalább 10 €.

Láthatósági mellény és fejvédő sisak kötelező!

 

A túrán saját felelősségedre veszel részt!

Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

 

Minden felkészült túratársat szeretettel vár Vincze Gábor túravezető!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu