• Slideshow01

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow02

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

 • Slideshow03

  Zöld Út
  Természetjárók Egyesülete

Szakadás-árok

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2024-06-15
Túravezető:
Kaszás Józsefné
Táv:
14,0 km
Szint:
300 m
Tájegység:
Mátra

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2024. június 15-ére, szombatra.

Találkozó Tar községháza előtt 8.30-ig. Megvárjuk a Salgótarján felől érkező gyöngyösi buszt, majd elindulunk a turisztikai fogadóépülethez.

Ott már várni fognak minket, hogy beengedjenek a purgatóriumba ? (belépődíj: felnőtt 1.000 Ft, kedvezményes 750 Ft) és a műemlék templomba (adományt elfogadnak). Megtekintjük Tar Lőrinc udvarházának romjait, majd a KL jelzésen haladva elérjük a K+ jelzést. Ezen az úton láthatunk távolról egy felhagyott kőbányát, Alsó-, Felső Csevice-forrást, melynek iható a vize. Tovább haladva jelzetlen kereszteződéshez érünk, majd beereszkedünk az árokba. A szurdok falai helyenként elérik a 20 m magasságot, a víz mélysége időjárásfüggő, hossza körülbelül 1 km. Lassan haladva, közben fényképezve, a kanyon végén kimászunk és a párhuzamosan futó, jól járható földúton visszatérünk a jelzett útra.

Keleti irányban folytatjuk utunkat Fenyvespusztára, bemegyünk az ingyenesen látogatható dr. Tuzson Jánosról elnevezett arborétumba. Azután a fedett teraszos asztaloknál elfogyaszthatjuk az enni-innivalónkat, majd visszatérünk a községházához.

A túra hossza 14 km, szintkülönbség 300 m föl és le, a látványok miatt körülbelül 6 óra időtartamú.

Minden érdeklődőt szeretettel vár a túravezető Kaszás Józsefné!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu