Kékesre LE! 2

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2022-09-10
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
15,0 km
Szint:
800 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Mátrafüred – a zöld sáv turista jelzésen fel Kékestetőre, vissza az OKT jelzésen - majd a kék kereszt jelzésen – Benevár-bérc (Benevár) – Máriácska – Muzsla-kilátó – Mátrafüred

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2022. október 16-ára, vasárnapra.

Találkozó Mátrafüreden, 8.30-ig.

Mindenkit szeretettel vár Piliny László túravezető!


A túra helyszíne: Mátra-hegy.

A túra körtúra jellegű.

Megközelítése: személygépkocsival, vagy más járművel.

A túra időpontja: 2022. 10. 16. (vasárnap) reggel fél kilenctől (találkozó 8.15-kor) a visszaérkezés időpontjáig.

Indulás Mátrafüredről. Többek között lehet parkolót találni a Parádi út mellett, közel a lövészpályához, ahol egy nyilvános WC is található. Az itt található parkolóból indul a túra a zöld sáv jelzésen.

Nehézsége: technikai nehézség nem található az útvonalon, közepes távolságú túra, viszonylag nagy szintemelkedéssel, ahol a szint döntő többségét a túraútvonal első 7 km-én letudjuk (körülbelül 750 m szint). 

 

A túra útvonala:

A nevezett parkolóból kiindulva a zöld sáv jelzésen haladunk felfelé. Egy hangulatos patakmedert követve folyamatosan tartunk Kékestető irányába.

A kékestetői szanatórium előtt találkozik a zöld sáv jelzés a piros sávval, majd a szanatórium előtti parkolóból, lépcsőkön felfelé haladva meg is érkezünk Kékestetőre.

Itt tartunk egy kis pihenőt, ahol lehet inni és ennivalót is beszerezni.

Visszafelé az országos kék jelzésen indulunk el, majd keresztezve a Kékestetőre vezető utat, rátérünk a kék kereszt jelzésre. A lefelé tartó utunknál láthatunk egy kisebb barlangot, s jó időben szép kilátásunk lesz Gyöngyös irányába is.

Általánosságban elmondható, hogy ez lesz a látványosabb túraszakasz.

A Benevár nevezetű, középkori eredetű várromnál letérünk egy jelöletlen útra, majd lefelé haladva a piros sáv és a piros kör jelzést érintve útba ejtjük a Máriácska nevezetű kegyjáró helyet is. Innen egy körülbelül 70-80 méteres kaptatón haladva, a sárga kereszt jelzésen megállunk a Rákóczi-forrásnál, ahol lehet vizet vételezni.

Tovább haladva a sárga sáv jelzésen, megállunk még a Muzsla-kilátónál is, ahol gyönyörködhetünk az elénk táruló panorámában.

Lefelé tartva nemsokára visszaérünk Mátrafüredre, ahol befejezzük a Kékesre LE 2 fantázianevű túránkat.

Tudnivalók:

Útközben vízvételi lehetőség (forrás) Kékes felé több helyen is van, de a szárazság miatt bizonytalan, hogy található-e bennük víz. A túránk vége felé, a Rákóczi-forrásnál bizonyos, hogy lesz friss forrásvíz, de az már utolsó szakasza a túrának. Természetesen Kékestetőn fizetés ellenében lehet igényekhez mérten többféle folyadékot, illetve élelmiszert is beszerezni. Ez a lehetőség fennáll Mátrafüredre is. Ennek ismeretében ajánlott mindenkinek a fogyasztásának megfelelő mennyiségű folyadékot és táplálékot hozni.

A hazafelé tartó kocsiúton esetleg (már aki a Mátrán keresztül megy hazafelé) érdemes megnézni Sástót, illetve a vele szemben lévő Kalandparkot is.

 

Mindenkit szeretettel várva, szép időt, kellemes túrát kíván a túravezető, Pilinyi László!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu