Gyalogtúra a Börzsöny legmagasabb csúcsára

Kategória
*** Közepes túra
Dátum:
2024-03-23
Túravezető:
Vargáné Szorcsik Ágota
Táv:
14 km
Szint:
640 m
Tájegység:
Börzsöny
Útvonal:
Diósjenő (zöld sáv) – Alsó-Hinta-rét – Csóványos – Gál-kút – Závoz-nyereg – Diósjenő

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2024. március 23-ára, szombatra.

Találkozó a Diósjenői Erdei Szabadidő Park közelében 8.40-ig.

Mindenkit szeretettel vár Vargáné Szorcsik Ágota túravezető!

 
A Börzsöny legmagasabb pontja, a kilátóval koronázott Csóványos (938 m). A legkönnyebb megközelítése a Diósjenő szélétől induló zöld sáv jelzésű út. A folyamatosan és fokozatosan emelkedő, kényelmes, jól járható turistaút szép bükkszálerdőkön át kapaszkodik fel a Csóványosra, érintve az Alsó-Hinta rét tisztását.

Utazás:

Telekocsi rendszerben

Kiindulópont:

Diósjenő, Börzsönyi út, a Kemencére tartó, csak engedéllyel használható erdei magánút elején, a Diósjenői Szabadidőparkhoz vezető bekötőút előtt, az út mentén lehet parkolni. Idáig még szabadon fel lehet jönni autóval. Diósjenőről az általános iskolánál balra térünk le a Börzsönyi útra, az erdő széléhez érve az út jobbra kanyarodva ér kiindulópontunkhoz a forgalom elől elzárt tábláig.

A túra jellege:

Közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken, a túra nehézségét főleg hossza és a jelentős szintkülönbség adja, de hosszú, erős kaptatók nincsenek, a szint fokozatosan, lassan emelkedik illetve süllyed. Útközben vízvételi lehetőség nincs, hozzunk magunkkal kellő mennyiségű folyadékot.

A túra leírása:

Diósjenő széléről, a Kemence felé tartó, engedélyköteles magánút kezdeténél lévő útmenti parkolóból indulunk. Hangulatos erdőben emelkedünk tovább a tanösvényen, a Zöld sáv jeleket követve, mely leereszkedik a Kemence-patak völgyébe, a Gál-rétre. Az Ételhordó úton kapaszkodunk fel a hegyoldalban, jelzett utunk olykor a széles út mellett párhuzamosan futó ösvényen vezet. A II. világháború előtt a mára már elpusztult Nyír-réti vadászkastélyba ezen az úton hordták fel a faluból az élelmet, innen az út furcsa neve. Gyönyörű szálbükkösben érünk fel a Három barát-nyereg alá. A Málna-hegy déli oldalában járunk. Felérünk a hegy nyergébe, majd újra emelkedni kezdő utunk mellett tábla emlékeztet a hajdan itt álló, a XIX. század végén épült Nyír-réti vadászkastélyra, mely az 1950-es években égett le. Ma már az alapokat is nehéz kivenni az aljnövényzetben.
Hamarosan kibukkanunk az Alsó-Hinta-rét tisztására, melynek felső szélén vezet utunk, a szekérúttal párhuzamosan, attól jobbra futó jelzett ösvényünk mesebeli bükkerdőben kapaszkodik tovább a Csóványos keleti gerincnyúlványán, a Varsa-tető (873 m) bükkszálerdős magaslatán. Túrázunk tovább, a Nyír-réti nyiladék szekérútja melletti ösvényen vágunk neki az utolsó kaptatónak. Rövidesen feltűnik a Csóványos (938 m) tetején álló, egykori geodéziai mérőtoronyból kilátóvá alakított torony. Körülötte több pihenőhely közül is válogathatunk, a magaslaton számos turistaút keresztezi egymást, többek közt az Országos Kéktúra útvonala is érinti a hegytetőt. A betonhenger köré épült négyzetes torony 22 méter magas, egy 133 fokból álló csigalépcsőn mászunk fel a pompás körpanorámát nyújtó felső szintre. Szép, tiszta időben az egész Börzsönyt belátjuk, a távolban a Visegrádi-hegység vonulatai rajzolódnak ki.
A vissza úton megnézzük a Gál-kutat, majd a Kemence patakon átkelve utunkat folytatjuk a Závoz-nyeregig és leereszkedünk a parkolóig.

Ajánlott felszerelés a túrához:

Bejáratott túrabakancs, időjárásnak megfelelő öltözet, túrabot, váltócipő, elegendő élelem és folyadék.
Részvételeddel beleegyezel, hogy az esemény során készült fényképeket az egyesület vezetősége vagy tagjai a ZÚTE népszerűsítésére nyilvánosan felhasználhassák.

A túrán saját felelőségedre veszel részt!

Mindenkit szeretettel várunk!

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu