Markazi túra

Kategória
**** Hosszú túra
Dátum:
2024-06-22
Túravezető:
Dr. Pilinyi László
Táv:
17,0 km
Szint:
900 m
Tájegység:
Mátra
Útvonal:
Kékestető – Sas-kő – Markazi-kapu – Mária-képesfa – Markazi várrom – Kis-kő – Hármashatár – Kékestető

A Zöld Út Természetjárók Egyesülete nyílt gyalogtúrát hirdet 2024. június 22-ére, szombatra.

Találkozó 8.15-ig Kékestetőn, a Mátrai Gyógyintézet előtti parkolóban.

Rossz, folyamatosan esős időjárás esetén a túra elmarad! (Ahogy elsején már megtörtént.)

Mindenkit szeretettel vár Pilinyi László túravezető!

 

Markazi Túra

Túra helyszíne: Mátra hegy

Megközelítése: Autós túra

Tervezett indulás Kékestetőről: 8 óra 15-kor.

Korlátozott mennyiségben ingyenes parkolási lehetőség van a Kékestetői Tüdő Szanatórium előtt, ahol (a túravezető) várni fogom a túratársakat.

Kékestető megközelítése személygépkocsival: „Ízlés” szerint, lehetséges a Kisterenye – Tar – Hasznos – Mátrakeresztes – Galyatető – Mátraháza – Kékestető, vagy Kisterenye – Nemti – Szuha – Mátraalmás - tovább az erdészeti úton - Mátraháza – Kékestető, illetve a Kisterenye – Nemti – Nádújfalu – Mátraballa – Mátraderecske – Recsk – Parád – Mátraháza – Kékestető útvonalakon.

Talán Szuha felé a legrövidebb, azon az útvonalon azonban Mátraalmástól körülbelül 3 km-es szakaszon rosszabb minőségű, az erdészeti út többi része pedig már felújított az út egészen a galyatetői elágazóig; a Recsk – Parád településeken történő megközelítése pedig valószínűleg a leghosszabb útvonal.

Túraútvonal tervezete: Kékestetőről az OKT kék sávján leereszkedünk a Sas-kőig, ahol szép időben gyönyörködhetünk a Mátrából látható egyik legszebb panorámában. Itt talán legkeskenyebb a Mátra főgerince! Innen lefelé tartva - útba ejtve a Disznókőt -, egészen lemegyünk a Markazi kapuig.

A Markazi kapu zöld sáv jelzését követve eljutunk a Képesfáig. Onnan tovább megyünk a zöld romjelzésen egészen a markazi várromig, ahol útba ejtünk (egy rövid időre elhagyva a turista utat) egy nagyon szép, hangulatos rétet, tisztást, ahol elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát is.

A markazi várromnál megpihenve még mindig lefelé tartunk s leérünk egy bokros területre, ahol élesen jobbra fordulva jelzetlen úton, egy patakot többször érintve egy szűk völgyben haladunk tovább.

Innen balra a kék négyzet jelzésen egy eléggé hosszú és meredek úton felkapaszkodunk a Kiskőig. Előtte egy szép kilátást nyújtó tisztáson lehet megpihenni.

A Kiskőről meg kiderül, hogy nem is annyira kis kő, de kellő bátorsággal meg is mászható. Tovább indulva a zöld háromszög jelzésen a Négyeshatárig megyünk, ahol egy esőház és pihenőhely vár minket.

Innen már nincs több dolgunk, mint a piros sáv jelzésén felkapaszkodnunk Kékestetőig, a túránk kiindulópontjáig.

Közepes távolságú túra, nagy szintemelkedéssel, meredek és hosszú kaptatókkal, több helyen szép panorámával, ahol a szintemelkedés gyakorlatilag a túra utolsó 5-6 km-es szakaszára esik!

Fontos: Mivel vízvételi lehetőség csak Kékestetőn van, érdemes mindenkinek az igénye szerint, viszonylag több folyadékot hozni! Ugyanez vonatkozik az elemózsiára is. Csempézett helyiség csak Kékestetőn – az induló-, illetve érkező pontunknál – lesz!

A túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Rossz, folyamatosan esős időjárás esetén a túra elmarad!

 

Kellemes túrázást és szép időt kívánva, túratársi üdvözlettel: Pilinyi László

 
 

Powered by iCagenda

Elérhetőségünk

Péntekenként 16:00–17:00 között vagyunk megtalálhatók a salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban.

Címünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Levelezési cím: 3100 Salgótarján, Rákóczi út 36.

E-mail: info@zute.hu